Křehké příměří skončilo. Izrael oznámil pokračování bojů, v Gaze jsou slyšet výbuchy

[chooze:gallery;value:33490]

​Křehké příměří mezi Izraelem a Hamásem v pátek v sedm hodin místního času (šest našeho) skončilo. Těsně před vypršením lhůty se ze severu Pásma Gazy ozývaly výbuchy, střelba a hukot letadel, uvedla agentura Reuters.

Izraelská armáda oznámila, že sestřelila raketu vypálenou z Gazy. V izraelských městech v blízkosti Pásma se poprvé od platnosti příměří rozezněly sirény vzdušného poplachu.

Izraelské obranné síly (IDF) vzápětí potvrdily, že obnovují bojové operace v Gaze. Hamás podle nich odpálením rakety porušil příměří. Podle BBC ale teroristické hnutí dál pokračuje v jednání o jeho prodloužení. Jeho zástupci zároveň tvrdí, že dohodu jako první porušil Izrael, když na sever Pásma Gazy nedovolil dovoz paliva.

[chooze:article;value:531135]

​Hamás ve čtvrtek propustil osm rukojmích, převážně žen, a do požadované desítky započítal dvě Rusky s Izraelským pasem, které původně propustil jako pozornost prezidentu Putinovi mimo rámec dohody. Osvobození se protáhlo, rukojmí ozbrojenci přiváželi z různých částí Gazy.

Izrael v noci na pátek splnil svůj závazek a propustil z věznic 30 Palestinců, žen a teenagerů.

Teroristé měli údajně problém najít mezi rukojmími dost žen a dětí, na kterých Izrael trvá, uvedla CNN. Zkomplikovalo to už vyjednávání z předchozí noci, kdy bylo pokračování příměří stvrzeno jen několik minut před jeho vypršením. Případné propuštění unesených mužů a zajatých vojáků by podle militantů bylo možné za jiných podmínek.

[chooze:article;value:530712]

​Příměří se sice týkalo Pásma Gazy, ale i tak Izraelce rozzuřil čtvrteční útok dvou teroristů na okraji Jeruzaléma. Má už čtyři oběti. V nemocnici zemřel Izraelec, 38letý právník, který podle The Jerusalem Post bránil napadené civilisty a opětoval střelbu dvou útočníků. Při zásahu proti nim ho omylem postřelili izraelští vojáci.

List New York Times přišel se zjištěním, že izraelští představitelé měli rok před útokem Hamásu podrobný plán, jak se uskuteční. Považovali jej však za nereálný. V plánu nebylo uvedeno datum, obsahoval však velmi citlivé informace například o rozmístění a počtu izraelských vojáků.

Hamás propustil další skupinu rukojmích. Jde o 14 Izraelců a tři cizince (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.