Kreml se směje Západu: Fico jako proruský politik? Absurdní!

Svět reaguje na výsledky parlamentních voleb na Slovensku. Mnohá západní media (například The Economist, Sky News či Euronews) označila vítěznou stranu Směr-SD a jejího předsedu Roberta Fica za proruské. Podle Kremlu je to ale nesmysl.

"Řada politiků v Evropě je nyní označována za proruské. Jenže všichni politici na evropském kontinentu, kteří mají tendenci dbát na suverenitu své země a hájí její zájmy, jsou okamžitě označeni za proruské. To je přece absurdní," nechal se v pondělí slyšet mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

[chooze:article;value:524524]

Zároveň ale Fica nepřímo pochválil, když v souvislosti s ním prohlásil, že by Rusko rádo vidělo ve světové politice "více politiků, kteří jsou zkušení, střízliví a mají tendenci realisticky hodnotit situaci". Dodal však, že na hodnocení výsledků slovenských voleb je, vzhledem k tomu, že teprve začínají jednání o složení vlády, brzy.

Strana Směr-SD se po začátku ruské invaze na Ukrajinu začala vyjadřovat silně protiamericky i protiukrajinsky. Místopředseda strany Luboš Blaha například spolu s davem příznivců skandoval, že je prezidentka země Zuzana Čaputová "americká k**va". Strana se také ostře stavěla vůči obranné smlouvě s USA nebo proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

[chooze:article;value:503916]

Po volbách podle televize Markíza ale Fico uvedl, že se zahraničněpolitická orientace Slovenska měnit nebude – tedy minimálně pokud se jedná spolupráci se Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií. V přístupu k Ukrajině ale asi ke změnám dojde. Představitelé Směru hned několikrát prohlásili, že chtějí zastavit dodávky zbraní do země na východ od svých hranic.

Sám Fico zdůraznil, že "Slovensko má jiné problémy než Ukrajinu". Jeho strana je prý ale připravena pomáhat humanitárně a chce udělat vše pro zahájení mírových jednání s Ruskem.

Americká k**vo, nadávali Čaputové. Pustil se do ní i expremiér Fico (5/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.