Kreml už toho prý má dost. Mocný šéf wagnerovců to má u Putina nahnuté

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin se rozhodně nebojí veřejně říkat, co si myslí, a nahlas kritizovat ruské vedení. Naposledy se zakladatel žoldnéřské skupiny ostře obul do velitelů ruské armády a ve videu zveřejněném na sociálních sítích je označil za "parfémové generály", kteří se nedokážou o své vojáky postarat.

Podobné výroky pronáší opakovaně, ale před pár dny navíc vyplulo na povrch, že měl v lednu Ukrajině nabídnout, že jí prozradí pozice ruských jednotek. Na oplátku požadoval, aby Kyjev stáhl své vojáky od Bachmutu, tvrdí list The Washington Post s odvoláním na uniklé americké dokumenty.

Právě tyto jeho činy a slova způsobily, že si v Kremlu nadělal nepřátele, a hrozí mu tak nebezpečí. Prigožin přitom býval považován za předního spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve svých vyjádřeních se ale nebojí kritizovat i samotného ruského prezidenta.

Kreml má plán

Institut pro studium války (ISW) ve své zprávě uvedl, že Kreml zřejmě o Prigožinově komunikaci s ukrajinskou rozvědkou věděl, nebo minimálně o ní tušil. Informace amerického deníku tak ruské lídry nepřekvapila. Podle institutu už se v Kremlu chystá plán, jak se Prigožina zbavit. Měl by spočívat ve veřejné diskreditaci šéfa skupiny. Konkrétně by Prigožin měl být označen za zrádce.

[chooze:article;value:499141]

​"Nejmenované kremelské zdroje odhalily, že ruská prezidentská administrativa připravuje informační operaci k veřejné diskreditaci Prigožina," stojí ve zprávě. Institut ale také dodává, že Kreml pravděpodobně Prigožina neohrozí, dokud budou Wagnerovy síly v první linii. Jeho odstranění by totiž mohlo narušit ruské linie v Bachmutu, což je riziko, které Putin podle ISW pravděpodobně nepodstoupí.

Kreml také není schopen Prigožina snadno veřejně odstranit a nahradit jako šéfa wagnerovců. Jeho odstranění by totiž paradoxně vyžadovalo prosazení přímé kremelské kontroly nad skupinou žoldáků, od níž se Putin snaží udržet si formální odstup.

Putin má údajně velký strach. Podívejte se, co o něm řekl nejvýše postavený dezertér z ruských tajných služeb:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.