Kritik čečenského vůdce Ramzana Kadyrova zemřel. Zastřelili ho ve Švédsku

Vraždou muslima žijícího ve Švédsku se od 1. prosince zabývají švédští policisté. Mělo by jít o opozičního blogera a kritika čečenské vlády Tumsa Abdurachmanova, jak uvedli jeho spolupracovníci. "Zpočátku jsme nemohli uvěřit tomu, co se stalo, ale v této fázi máme dostatek informací, jak chtěl Alláh Všemohoucí, abychom potvrdili jeho smrt," napsali na svém telegramovém profilu 

Před neoficiálním potvrzením o jeho smrti lidé spíše spekulovali. Několik dní se totiž neukázal na sociálních sítích, kde byl velmi aktivní. Přestal se stýkat i se svým bratrem Muhammadem, který se v zemi taktéž několik let skrýval před režimem Ramzana Kadyrova. Nyní se o jeho bezpečí starají bezpečnostní složky.  

[chooze:article;value:474683]

První pokus o vraždu Tumsa přišel již v roce 2020, kdy ho v jeho bytě v severském státě napadl ozbrojený útočník. Zbraň se mu tehdy podařilo získat z agresorových rukou a zavolal policii. V lednu minulého roku byli za pokus o vraždu odsouzeni ruští státní příslušníci, uvedl web Rádio Svoboda 

Ani Muhammad nebyl v bezpečí. V Německu totiž útočníkům nevyšel atentát na jeho osobu. Tou měl být pověřen Paruddhi Edelgerijev, údajný bratranec čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. V březnu letošního roku byl za přípravu vraždy na Kadyrovovu objednávku obviněn Čečenec Walida D.  

Ramzan Kadyrov vládne v Čečensku od roku 2007. Tento bojovník a politik má blízké vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.