Kritika přerušení konzultací se Slovenskem. Jste jak malé děti, říká Babiš

"To rozhodnutí, které včera bylo víceméně jednomyslné na vládě, tedy pozastavit tu velkou událost, což jsou ty konzultace probíhající, tedy setkání dvou vlád, si myslím, že bylo správné," řekl místopředseda vlády Ivan Bartoš (Piráti).

Opozice ale zastává opačný názor. "Naše vláda má právo nesouhlasit s postupem slovenské vlády. Ale nic ji neopravňuje k tomu, aby laciným gestem zmrazila vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem, což se jí podařilo," neschvaloval rozhodnutí vlády místopředseda hnutí ANO Karl Havlíček.

"Aby ty dvě vlády mohly o něčem jednat, třeba o tématu zahraniční politiky, tak tam musí být minimální nějaký soulad. A to, co předvádí slovenská vláda, je skutečně stoprocentní propaganda z Kremlu," vysvětlil Marek Ženíšek, poslanec za TOP09.

[chooze:article;value:545087]

To ale podle poslance Radima Fialy (SPD) není důvodem k přerušení vládních vztahů. "To, že má někdo jiný názor v jedné věci, neznamená, že bych s ním měl přerušit vztahy a styky na úrovni vlády," zdůraznil Fiala.

Strach z možných důsledků rozhodnutí vlády má potom bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Já jsem hrdý na to, jakou pomoc poskytuje česká vláda Ukrajině, a jsem smutný ze slovenského přístupu. Mám ale trochu strach, že tohle sice lidsky pochopitelné gesto bude diplomaticky kontraproduktivní a může absolutně nadělat víc škody než užitku. Snad se mýlím," řekl.

"Z mého pohledu spolupráce se Slovenskem bude dál, bavit se budeme dál, jenom v danou chvíli jedna konzultace se ruší," uvedl poslanec Ondřej Lochman (STAN).

[chooze:article;value:545120]

Výroky Roberta Fica kriticky vnímal i předseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. "My jsme stejně jako česká vláda kriticky vnímali ty výroky Roberta Fica. Já jsem několikrát říkal, že to ohrožuje důvěryhodnost Slovenska vůči západním partnerům," řekl.

Předseda slovenské vlády Robert Fico ale žádný důvod k ohrožení českoslovanských vztahů nevidí. "Snad nebudeme ohrožovat vztahy mezi Slováky a Čechy kvůli ješitnosti anebo kvůli nějakým cílům, které nemají nic společného s československým spolužitím," prohlásil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.