Křižanovští řeší jedovatou vodu. Přišli na ni díky varně pervitinu

Křižanovští nesmí používat vodu ze svých studen, a to ani na zalévání, natož k pití. Tak moc je nebezpečná. Otrávily ji nebezpečné látky z už uzavřené továrny. Problém se týká stovek lidí. Jednou z nich je i paní Vlasta Dvořáková "Máme studnu, ale nepoužíváme ji, samozřejmě," říká.

V továrně fungovala v 80. letech kovovýroba, kde se používala organická rozpouštědla a další nebezpečné chemické látky. Ty pracovníci tehdy prý prostě vylévali do půdy. Nic netušící lidé z okolí tak desítky let pili životu nebezpečnou vodu. "Je to rakovinotvorné. Je tam prý pětkrát překročený limit tetrafloronu. Upřímně, mám z toho strach," tvrdí další z Křižanovských Jan Chylík.

[chooze:article;value:529303]

Na znečištění z továrny se přitom přišlo velmi neobvyklým způsobem – díky varně pervitinu. "Vietnamci tam vařili pervitin ve sklepě a tím pádem, jak vylívali odpad z pervitinu do potoka, tak dělali vzorky a zjistili, že je tam ještě něco," dodává pan Chylík.

"Připravujeme projekt na odstranění té staré ekologické zátěže. Měla by tam vzniknout bariéra," doplňuje starosta města Ivo Klimeš (nestr.). Už teď je ale jasné, že dříve než za pět let podzemní voda v Křižanově čistá nebude.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.