Krize odezní, míní ekonom. Domácnosti ale utratí až o pět procent více

Hospodářský růst a nižší inflace. To je výhled ekonomů pro letošní rok. Očekávají, že se z dvouciferných čísel přiblíží ke třem procentům.

"Česká ekonomika bude mít tempo růstu hrubého domácího produktu zhruba dvě procenta, to znamená dostaneme se z poklesu do pozvolného růstu české ekonomiky. Míra nezaměstnanosti se udrží pod třemi procenty a ta situace na trhu práce díky míře nezaměstnanosti bude vlastně nejlepší ze všech členských států Evropské unie v Česku," míní ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:534737]

Novinkou je zavedení konsolidačního balíčku. "Má za úkol uzdravit veřejné finance. To znamená nejenom hospodaření v rámci státního rozpočtu mimorozpočtových fondů, ale i právě rozpočtů krajů a rozpočtů obcí. On se dotkne každého z nás, každého člověka, ale i firem. Očekává se, že dopad toho ozdravného balíčku bude někde mezi zhruba dvěma a pěti procenty na výdaje českých domácností," popsal Studnička.

Konsolidační balíček se dotýká obrovské řady zákonů a přináší spoustu změn, které budou nabíhat postupně v průběhu roku. Nová úsporná opatření přinesou vyšší odvody pro živnostníky. Zvýší se také daň z nemovitosti. Balíček mění například daň z příjmu právnických osob a odvod nemocenského pojištění ze mzdy. 

[chooze:article;value:533838]

"Zvýhodňuje například spoření na stáří, stanovuje vyšší příspěvek státní k penzijnímu připojištění anebo rozvolňuje pravidla při čerpání prostředků z fondu kulturních a sociálních potřeb," uvedl Studnička.

Odborníci také pro tento rok předpovídají možné zlevňování hypoték. "Už od 20. prosince loňského roku jsme byli svědky, že Česká národní banka začala postupně snižovat základní úrokovou míru, byť o čtvrt procenta, nicméně je to nějaký pozitivní výhled, cena peněz bude nižší, to znamená, že i ty hypotéky budou dostupnější. Došlo také k rozvolnění kritérií, kdy je vůbec možné hypoteční úvěr získat a věřme, že k tomu rozhýbání trhu přispěje i nový stavební zákon, který právě bude v průběhu roku 2024 účinný," poznamenal Studnička.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.