Krize s antibiotiky se prohlubuje. Lékaři od náhradních léků dávají ruce pryč

V ordinaci neurologie v Ústí nad Labem visí cedule, na které je napsáno, že kvůli nedostatku léčiv odmítá lékařka ručit za léčbu pacientů. Trvá na předepsaných lécích, ty ale v lékárnách často nejsou k sehnání.

Lékaři se tím dostávají do konfliktu s lékárníky. Ti totiž pacientům nemají co vydávat. Na trhu chybí především antibiotika a předepisované léky ve skladech nemají.

"Taková cedule by tam vůbec neměla být, je to úplně špatně. Protože lékař za tu léčbu zodpovídá," kritizuje lékárnice Dagmar Přibíková přístup lékařky. Podle lékárníků to není ojedinělé. Kvůli nedostatku léků takových ordinací přibývá.

[chooze:article;value:489378]

​Do konfliktu se vložil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zastává se lékárníků, kterým mnohdy nic jiného, než předepsat náhradní lék, nezbývá. "Na tohle není jednoduchá odpověď. Principiálně je dobře, že v lékárnách jsou profesionálové s vysokoškolským vzděláním, kteří umí poradit pacientovi, když lék A není, který lék B by si mohl vzít," vyjádřil se. 

Neustálé výpadky

"Je nedostatek penicilinu, jak sirupy pro děti, tak tablety. Výpadky pořád jsou. Neustále něco chybí. Čekáme, co se objeví," posteskla si lékárnice Kateřina Truhlářová. "Co chybí? Všechno, furt něco. To je prostě strašný poslední dobou," potvrzuje její slova Přibíková. 

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) už měla být antibiotika na trhu, zajistit to měla česká delegace v Tchaj-wanu z minulého měsíce. "Záleží na rychlosti těch náležitostí, ale myslím si, že v řádu týdnů, maximálně několika jednotek měsíců," prohlásila v březnu. 

Její mluvčí ale vzápětí informaci korigoval s tím, že se může jednat o několik měsíců. Podle ministra zdravotnictví přijdou první zásoby léčiv nejdříve příští měsíc, zřejmě ale nepůjde o takové množství, aby se problémy vyřešily. "Daří se nám vyjednat mimořádné dodávky léčiv i urychlovat ty plánované. Situace s léky by měla být stabilizována v první polovině května," přislíbil. 

[chooze:article;value:500336]

​Za nedostatkem léčiv je prý kromě výpadků na trhu také téměř o polovinu vyšší nemocnost ve srovnání s loňským rokem.

Spolupráce lékáren

A protože zoufalé situace vyžadují zoufalá řešení, například v Teplicích se rozhodli nedostatek léků zmírnit alespoň tak, že se konkurenční lékárny zcela mimořádně spojily a navzájem si vyměňují informace o tom, kdo má chybějící lék k dispozici a v jakém množství. 

Iniciátor David Ovčaří se nechal inspirovat na Vysočině, kde už podobný systém funguje mezi lékárníky v Třebíči. Obvolal teplické lékárny a spojil je dohromady. Bez ohledu na konkurenci. "Profituje samozřejmě pacient, protože nemusí obíhat všechny ty lékárny a ptát se každé z nich, ale už v té první může zjistit, jestli ten přípravek je, nebo není," vysvětlil. 

Plošné zavedení sdílení informací o dostupnosti se neplánuje. Podle lékárníků tabulka zřejmě zanikne ve chvíli, kdy se dostupnost léků obnoví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.