Krize s léky je v Česku největší. Jak jsou na tom okolní země? SROVNÁNÍ

Například v lékárně v saském Heidenau, asi 20 kilometrů od českých hranic, léky na bolest a horečku pro děti seženete bez problémů. Zásoby ale postupně ze skladů mizí. "Pro děti máme kapky a sirupy, zatím jich máme dost, ale situace začíná být napjatá. Jezdí k nám hodně Čechů, kteří zásoby vykupují. Děláme další objednávky, ale zásoby se tenčí napříč celým Německem," sdělil televizi Nova vedoucí tamní lékárny Christian Weigend.

Zahraniční lékárny jsou často jedinou možností pro řadu zoufalých rodičů. V Česku začíná epidemie respiračních onemocnění a léky na horečky pro děti se teď vyvažují zlatem. "U nás léky nejsou, proto radši jezdím do Německa. Je to sice kolem 50 kilometrů, ale lepší, než nechat holku nemocnou," svěřil se pan Jiří Tůma.

[chooze:article;value:479388]

​Ještě lépe než Německo je na tom Polsko a Rakousko. Vitríny tam mají plné, o nedostatku slýchají jen od českých zákazníků. "Máme sirup, kapky, tablety. Všeho je dostatek. Máme hodně pacientů z Čech, kteří kupují Panadol a Nurofen," prozradil vedoucí jedné polské lékárny Pawel Makush. Čípky pro děti proti teplotě tam koupíte v přepočtu za 120 korun.

V Rakousku jsou sirupy o něco dražší, stojí kolem dvou set korun. Ale také tam v regálech nic nechybí. Štáb televize Nova tam dětské léky na horečku bez problémů sehnal. "Mexalenové čípky, sirup. Všechno je skladem," ukázal zásoby rakouský lékárník.

Podle českých lékárníků výrobci léčiv prodávají zásoby momentálně raději do zemí, kde za ně dostanou víc zaplaceno.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.