Krize v Liberty Ostrava: Vedení hutí se ve středu sejde se zástupci ministerstva

Vedení Liberty Ostrava se k plánované schůzce na ministerstvu průmyslu a obchodu odmítlo vyjádřit. "Cílem schůzky je to, aby zástupci společnosti představili další kroky, které hodlají učinit pro další fungování společnosti," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Firma Tameh Czech, které Liberty Ostrava údajně dluží dvě miliardy korun, tvrdí, že už ve středu začne odpojovat koksovnu a další provozy v huti od elektřiny. Tameh Czech, která kvůli dluhu nemá za co nakupovat uhlí, sama na sebe podala insolvenční návrh.

"Zítra začne odstávka jednotlivých kotlů a připravujeme jasnější prohlášení v rámci insolvence," řekl v úterý mluvčí Tameh Czech Patrik Schober.

"Všichni se zajímají jenom o to, jak se to bezpečně odstaví, ale nikdo neřeší, jak se zaplatí dluhy," upozornila odborářka z firmy Tameh Czech Alena Sobolová. Napjatou situaci v huti by podle odborářů vyřešilo, kdyby majitel Liberty Ostrava zaplatil dluh energetikům z Tamehu.

[chooze:article;value:533246]

​"Zastupuji zaměstnance na rourovně, která je největší v České republice. My tu práci máme, ale bohužel nemáme to z čeho vyrábět," prohlásil předseda odborové organizace rourovny Liberty Ostrava Petr Zegzulka.

Kvůli postupnému vypínání provozu v huti se odboráři sešli s vedením. "Zaměstnanci pravděpodobně po Novém roce budou zůstávat doma a firma je bude platit do vyřešení celé situace," popsal předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica.

K zabezpečení chodu hutě od ledna bude Liberty Ostrava údajně potřebovat 340 zaměstnanců. V současnosti v huti pracuje přes 5 500 lidí a dalších 20 tisíc v navázaných firmách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.