Krize ve zdravotnictví pokračuje. Péče vázne kvůli dohodám lékařů a nemocnic

Ačkoliv lékaři, zdravotnické odbory a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před deseti dny slavnostně podepsali rámcovou dohodu, která měla odvrátit krizi ve zdravotnictví, v mnohých nemocnicích zatím konkrétní dohody s jejich zaměstnanci váznou.

"V současné době další vyjednávání mezi lékaři a vedením nemocnice pokračují ve FN Hradec Králové a FN Bulovka," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Problém se týká ale i nemocnic ve Zlíně, Kladně, Kolíně, Českých Budějovicích, Příbrami nebo Uherském Hradišti.

"Co vím, tak problém je hlavně v nemocnicích v Pardubickém kraji a v Uherském Hradišti, kde nemocnice chtějí přesčasy řešit přes dohody (o pracovní činnosti, pozn. red.), což lékaři rozhodně nechtějí," tvrdí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

[chooze:article;value:533277]

Právě v Uherskohradišťské nemocnici je situace asi nejsložitější. Výpovědi z přesčasů tam totiž stále nestáhla většina lékařů. Pokračují tam proto výrazná omezení péče.

"Jednání budou v tomto týdnu pokračovat. Výpovědi nestáhlo 88 z 96 lékařů, kteří je podali," sdělila TN.cz mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková s tím, že v zařízení pracuje celkem 149 stálých lékařů. "Je zavřena pohotovostní služba pro dospělé ve všední dny mezi 17. a 20. hodinou a byl redukován počet lůžek na infekčním oddělení. Další omezení vyplynou z jednání v tomto týdnu," dodala.

Lékařské organizace ani ministerstvo se zatím do vyjednávání nechtějí přímo vměšovat a doufají, že ke shodě v jednotlivých zdravotnických zařízeních ještě dojde. "Pokud se bude v některých nemocnicích organizovaně pokračovat v protestech v rozporu s dohodou, budeme tuto situaci řešit individuálně," dodal mluvčí ministerstva Jakob.

[chooze:article;value:533044]

Česká lékařská komora pak nabízí při jednáních pomoc. Ale jen na vyžádání. "Ti lékaři si mnohdy některé záležitosti ohledně lepších pracovních podmínek ještě dojednávají. Ruce pryč od toho určitě nedáváme, ale aktivně do toho také nevstupujeme. Na vyžádání poskytujeme právní rady a konzultace," vysvětlil viceprezident komory Jan Přáda s tím, že tuto pomoc už využila například Fakultní nemocnice v Motole nebo nemocnice v Příbrami.

Problémem také je, že podle zákona už se někteří lékaři letos do provozu nemocnic prostě zapojit nemůžou. "Je část lékařů, která má limity přečerpané a nic vlastně stáhnout nemůže, protože by to znamenalo porušení zákona," uvedl na toto konto Přáda. "Ti, kteří už odsloužili 416 hodin přesčasů, tak budu sloužit asi až od Nového roku," dodal pak Engel. Hrozí přitom, že koncem příštího roku se může tato situace opakovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.