Moderní bydlení

Krkonoše z české i polské strany: Ceny za jídlo a ubytování jsou zhruba stejné

Na jedné straně je Horní Malá Úpa a Špindlerův Mlýn, oproti Karpacz v Polsku. Na Sněžku je to skoro stejně daleko, ale rozdíly tam jsou o letní sezóně poměrně zásadní. Zatímco česká střediska se soustřeďují na autentičnost a přírodu, v Karpaczi je to jak v přímořském letovisku. Na každém rohu jsou skákací hrady, houpačky, turistické vláčky a prodejci nejrůznějších hraček a plyšáků. Dokonce tam lákají na výlet do Prahy.

Polská Karpacz je turistů plná, sehnat jedno volné místo na zaparkování byl poměrně problém, za hodinu parkování zaplatíte asi 90 korun. Většina restaurací otevírá až po poledni nebo dokonce odpoledne, nakonec se štáb televize Nova ale naobědval. V samoobslužné restauraci tam za vepřový plátek s opečeným bramborem, jedno pití a kávu zaplatíte 360 korun.

[chooze:article;value:565635]

​Ve Špindlu stojí kuřecí plátek a hranolky 175 korun, za guláš s jedním nealko pivem dáte na Pomezních boudách zaplatili 300 korun. "Nikdo z hoteliérů nechtěl zdražovat, jen se musely zvedat v restauracích, ale co se týká ubytování, zůstalo to to stejné," řekl starosta Špindlerova Mlýny Martin Jandura (Špindlerův Mlýn – město s vizí).

I ceny ubytování jsou v Krkonoších na obou stranách hranice podobné. Také na české se snaží turisty nalákat, ale jen s tím rozdílem, že atrakce jsou většinou mimo centra středisek nebo zasazené do okolní přírody.

Horní Malá Úpa je strategickým bodem pro vrcholové krkonošské túry včetně té na Sněžku. Když tam zaparkujete autem, za hodinu zaplatíte 50 korun, nad tři hodiny to je 200 korun. 

Znovu se počítá s tím, že české Krkonoše navštíví během letní sezóny milion turistů, rekordy ale nejspíš padat nebudou. "Začátek července byl rozpačitý,  nicméně koncem července a začátkem srpna už jsme na výborných číslech," uvedl Jandura. "Letošní sezóna je trošku jiná, je tu méně turistů než jiné roky, asi je láká spíše moře," dodala Lenka Brožová z Infocentra v Horní Malé Úpě.

Ať si vyberete polské nebo české Krkonoše, počítejte s tím, že den a noc přijde čtyřčlennou rodinu včetně ubytování, jídla a nějaké té atrakce nejméně na 5 000 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.