Krnovská nemocnice si pochvaluje potrubní poštu. Krev frčí rychlostí Bolta

Za necelých 20 sekund zaběhl Usain Bolt před patnácti lety světový rekord na 200 metrů a od té doby ho nikdo nepřekonal. Stejně rychle teď nově míří vzorky krve z jednotlivých oddělení nemocnice v Krnově do laboratoře.

Dosud musely jednotlivé zkumavky se vzorky do laboratoře osobně nosit zdravotní sestry. Například z nejvzdálenějšího dětského oddělení to tam a zpět trvá asi patnáct minut. Nově vzorky putují pod tlakem vzduchu potrubím nejdéle dvacet sekund. S laboratoří jsou propojena čtyři oddělení: dětské, neurologie, interna a ARO.

[chooze:article;value:520145]

​"Systém využil koridorů nemocnice, je veden ve všech podhledech," vysvětluje Helena Bitomská, zástupkyně dodavatele technologie

"Doposud to fungovalo tak, že zdravotník fyzicky musel odnést všechny vzorky do laboratoře, a když se jde několikrát, tak ten člověk se opravdu naběhá a vezme to deset minut času," uvádí vrchní sestra Krajské nemocnice v Krnově Jana Vítů.

Z velké části se novým systémem posílají vzorky krve. Zároveň s nimi přichází informace o pacientovi, které přístroj umí sám přiřadit k jednotlivým vzorkům. Stejný systém využívají nemocnice v Německu nebo v Norsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.