Krocan, slavnostní průvod a politika. Den díkůvzdání využil Trump i Biden

Den díkůvzdání ve Spojených státech odkazuje na spřátelení amerických osadníků s domorodci. Má jasný symbol, pečeného krocana, který nesmí chybět na žádném americkém stole, u kterého se pravidelně v tento den setkává celá rodina. 

Recept na dokonalé jídlo se ale dům od domu liší. "Já dávám jen sůl a pepř, protože tak nejlépe vynikne přirozená chuť masa. Krocana také potřu olivovým olejem, aby pak měl zlatavě hnědou barvu," popisuje přípravu jídla šéfkuchař Bill Nolan. Před nesprávnou úpravou tradiční večeře pravidelně americké úřady varují. Nebezpečné je hlavně smažení v oleji, které může snadno způsobit požár. 

[chooze:article;value:530121]

​Konec na sváteční tabuli se ale netýká opeřenců, kteří se dostali do Bílého domu. Pravidelně každý rok jim totiž prezidenti udělují milost. Harryho Trumana, Ronalda Reagana, Billa Clintona nebo Baracka Obamu letos znovu napodobil i Joe Biden. "Tímto ti dávám svobodu," řekla letos hlava státu. 

Americký prezident zároveň slavnostní den využil pro politickou kampaň. Pro své stoupence zveřejnil návod, jak u slavnostního stolu oponovat příbuzným, kteří podporují Donalda Trumpa. Ani Bidenův hlavní rival v boji o prezidentské křeslo ve volbách příští rok nezůstal pozadu a zdravici využil k tomu, aby si rýpl do současného vedení země. "Pro naši zemi je to těžké období, ale neztrácejte naději, protože až budeme slavit příští Den díkůvzdání, bude náš národ na dobré cestě k tomu být silnější," sdělil svým podporovatelům. 

[chooze:article;value:528714]

​V období okolo Dne díkůvzdání bývá pravidelně maximálně vytížená automobilová i letecká doprava. Nejméně 80 kilometrů ujede letos za rodinnou večeří přes 55 milionů Američanů. Rekordní počet lidí pak letos letí za svými blízkými letadlem. Mnoho pasažérů tak raději volí cestu vlakem. "Je to levnější a jednodušší. Nemusíte brzy vstávat a jet na letiště o několik hodin dřív. Ve vlaku můžete pít kávu, číst si a za čtyři hodiny jste na místě," říká cestující Jeremy Gray. 

Ve čtvrtek večer New Yorkem také prošel tradiční slavnostní průvod nafukovacích panáků. A zkrátka nepřišla ani zvířata v amerických zoo, která pohostili veterináři. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.