Krok Lipavského rozzuřil Rusko. Peskov už mluví o tvrdé odvetě

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se dostal do hledáčku Rusů. Těm neunikla jeho snaha o schválení zmražení ruského státního majetku v Česku. Jeho návrh vláda ve středu schválila. To se podle agentury TASS Rusům nezamlouvá.

Podle Kremlu je rozhodnutí české vlády v rozporu s mezinárodním právem, uvedla agentura Reuters. "Postoj České republiky vyjádřený sankcemi proti ruskému státnímu majetku v této zemi považuje Kreml za nepřijatelný," reagoval mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov.

Ministr Lipavský je ale o správnosti kroku přesvědčen. "Odmítám vyjádření, že jde o nelegální krok, neboť je to v souladu s českým právem dle sankčního zákona. Samozřejmě existují opravné prostředky ministerstva zahraničních věcí, případně soudu," řekl pro TN.cz.

Rozzuření Rusové prý krok české strany nenechají jen tak. "Situace se nyní analyzuje, abychom nějak minimalizovali rizika," doplnil Peskov. "Takový hluboce protiruský postoj českých úřadů samozřejmě vyvolává naprosté zmatení," dodal.

[chooze:article;value:529266]

​Podle Peskova Rusko sankce odmítá a nepřijímá. Nevyloučil ani to, že by se země mohla Česku pomstít tvrdou odvetou. "Musíme zanalyzovat také to, co tady Češi mají," reagoval na otázku, zda Moskva na kroky Česka odpoví.

Lipavský si ale stojí za tím, že šlo o nezbytný krok. Z příjmů z nemovitostí totiž Rusové financovali válku. "Komerční aktivity, ze kterých Rusko financuje vraždění Ukrajinců, tady končí," uvedl ministr Lipavský. Ze strany Ukrajiny má ale vládní rozhodnutí pozitivní ohlasy.

"Tleskám tomuto zásadnímu kroku a děkuji svému protějšku a příteli Janu Lipavskému. Všechny země, které tak ještě neučinily, by měly následovat. Ruské peníze by měly být použity na obnovu Ukrajiny místo vražd a ničení," vzkázal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Česku poděkoval i bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis.

Rusko zaútočilo na Charkovskou oblast v noci. Na území poslalo drony:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.