Kroupy ničily auta i úrodu. Lidé tvrdí, že něco podobného v životě nezažili

"To jsou tenisáky!" záběry od lidí, jak kroupy padají a padají a neuvěřitelně hlučí. Armageddon – tak jedním slovem popisuje Jaroslav Hloušek krupobití, které v pátek zasáhlo obec Černuc ve středních Čechách. Za 20 let, co tu bydlí, prý nic podobného nezažil.

"Najednou se zatáhlo a z ničeho nic začaly nejdřív kapky, sotva jsme sklidili deky, zalezli jsme do chatky a už to začalo, fakt jako brutální smršť, začaly padat kroupy," popisuje otřesný zážitek Hloušek.

[chooze:article;value:561179]

​Některé kroupy byly jako velký míček. Zničily úrodu a nadělaly velké škody. "Byla tady dcera s vnoučatama, ty se schovali v zadní kuchyni až úplně ke zdi a i tak, jak se ty kroupy odrážely, tak to lítalo až na ně," říká Roman Kácha.

Kroupy podle místních lidí padaly pár minut a poničily hlavně auta. Okolní obce přitom zůstaly téměř netknuty. Několikaminutová smršť krup ale zasáhla i Heřmaň a Albrechtice v jižních Čechách. I tady kroupy ničily majetek a úrodu.

Podobně silné krupobití s takovými následky tu místní za posledních 20 let nepamatují. "Najednou se to zatáhlo a přišlo krupobití, to bylo během mžiku, nestačili jsme ani přikrýt auta," uvádí Marcel Čihák.

Lidé ze zasažených obcí po celou sobotu odklízeli následky silného krupobití. Jak velké škody způsobilo, si zatím nikdo netroufá odhadovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.