Krůček od jaderné katastrofy. Záporožské elektrárně hrozila havárie

Na dohled od katastrofické havárie se ocitla v noci na sobotu Záporožská jaderná elektrárna. V zařízení, které je pod kontrolou ruské armády, vypadl proud. Elektřinu přitom elektrárna nutně potřebuje k zajištění provozu a k tomu, aby zabránila katastrofě, oznámila ukrajinská státní firma Energoatom, jež elektrárnu provozuje.

Příkladem mohou být například pumpy, které ochlazují jádro a které by bez elektřiny přestaly fungovat. Elektrárna má naštěstí záložní dieselové generátory. Až do obnovení proudu v budově číslo čtyři, kde stále funguje poslední ze šesti reaktorů, bylo potřeba těchto generátorů osm.

[chooze:article;value:530929]

​I když bylo vedení proudu do elektrárny obnoveno, hrozba podle Energoatomu stále existuje. "Okupanty bezpečnost elektrárny nezajímá. Ani po dvou letech nebyli schopní postavit záložní bojler pro generování páry, který je běžnou součástí každé jaderné elektrárny. Nebezpečné situace budou vytvářet i dál, aby moli vydírat svět jadernou katastrofou," prohlásil ředitel podniku Petro Kotin.

Záporožskou jadernou elektrárnu, která je největší svého typu v Evropě, ovládá ruská armáda od první dnů invaze. Od obsazení se stala důkladně sledovaným místem. Rusko je často obviňováno, že elektrárnu používá jako štít a skladiště vojenského materiálu, protože kvůli jadernému materiálu nemůže ukrajinská armáda zařízení ostřelovat.

Rusko chce poškodit jadernou elektrárnu a hodit to na nás, tvrdil prezident Zelenskyj (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.