Krušná noc záchranářů: 45 výjezdů kvůli alkoholu a drogám v jediném kraji

Záchranáři vyjíždějí stále častěji k případům, které souvisejí s užíváním alkoholu a psychotropních látek. Víkendové noční směny přitom bývají nejhorší. Nejinak tomu bylo během noci z pátku na sobotu.

"Týmy moravskoslezských záchranářů ošetřovaly 45 pacientů, u nichž bylo zjevné požití alkoholu či jiné drogy. Šlo o čtvrtinu všech zásahů, k nimž byly naše posádky volány," říká mluvčí záchranky na severu Moravy Lukáš Humpl.

[chooze:article;value:533277]

​"Ve dvou třetinách šlo o muže, v jedné třetině o ženy. Nejvíc, tedy celkově 16 jsme měli těchto případů v Ostravě. Po deseti výjezdech měli naši záchranáři na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Čtyřikrát jsme byli voláni na Opavsko a Novojičínsko," upřesňuje Humpl.

U pacientů převládala poranění hlavy po pádech na zem v restauracích, na tanečním parketu či ze schodů. Ošetřit ale bylo nutno také osoby, které ležely na ulicích nebo cestách.

[chooze:article;value:530626]

​"Jednoho muže jsme ošetřovali poté, co jsme jej spatřili nekoordinovaně se pohybovat na silnici přímo před jedoucím sanitním vozem," popisuje zkušenosti svých kolegů jejich mluvčí.

Další muž si přivodil poranění při rozbití skleněné výplně dveří, jiný při pádu z okna restaurace. Někteří záchranářům říkali, že byli napadeni a zraněni jinou osobou.

„V patnácti případech byli pacienti jen silně intoxikováni a bez zranění, smutnou rekordmankou se stala žena s hladinou přes čtyři promile alkoholu. Tři intoxikovaní byli ve věku patnácti až šestnácti let," dodává Humpl.

Vizita: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny. U žen stačí i minimální dávka, říká Nešpor (4/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.