Moderní bydlení

Krušné chvíle Tchaj-wanu: Čína při vojenském cvičení nasadila ostrou munici

Agresivita Číny vůči Tchaj-wanu neustává. Poslední provokací určenou ostrovnímu státu, který považuje za své území, bylo dopolední cvičení, které uspořádala v úterý. To trvalo od 9 do 13 hodin tamního času a konalo se ve vodách u čínské provincie Fu-ťien. Právě ty oddělují Tchaj-wan od čínské pevniny.

Čínské námořnictvo při cvičení použilo ostrou munici, kterou střílelo poblíž malého ostrůvku Niušan. Ten se nachází asi 105 kilometrů od tchajwanského pobřeží, píše portál BBC. Lodě, které skrze průliv proplouvaly, dostaly od námořníků varování.

Tchaj-wan čínskou provokaci odsoudil. "Nezáleží na tom, jestli to bylo velké nebo malé cvičení. Neměla by být tak častá a tak blízko Tchaj-wanu. Čína představuje riziko pro regionální stabilitu," řekl podle BBC premiér ostrovního státu Čo Jung-tai.

[chooze:article;value:578437]

​Čína navíc minulý týden pořádala jiné vojenské cvičení, které bylo mnohem větší. Tchajwanské ministerstvo obrany při něm napočítalo účast 153 letadel a vrtulníků, 14 vojenských a 12 vládních lodí. Cvičení se navíc zaměřovalo na blokádu a dobývání přístavů z moře, píše agentura AP.

Plány Číny na ovládnutí Tchaj-wanu jsou obecně známé. Čína ostrov ohrožuje kromě námořních cvičení také přelety vojenských letadel. V průlivu také často hlídá čínská pobřežní stráž.

Na aktivity Číny odpověděly Spojené státy vysláním svých vlastních lodí na podporu Tchaj-wanu. Do průlivu poslaly torpédoborec USS Higgins a Kanada poslala fregatu HMCS Vancouver. Pomoc Tchaj-wanu nabídlo také Německo v podobě dvou válečných lodí, které průlivem propluly minulý měsíc.

Čína obklíčila Tchaj-wan. Vojenské cvičení odsoudily USA i další státy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.