Kruté mrazy se vrací, polární vír znovu kolabuje. Česko zasype i sníh

Náhlé stratosférické oteplování podle odborného portálu Severe Weather zasáhlo polární vír o víkendu. Vliv na počasí v Evropě se projeví až s odstupem několika dní, podle meteorologů už je ale jisté, že bude znovu mrznout.

"Oteplení polárního víru, které vytlačuje mrazivý vzduch směrem k povrchu, ovlivní počasí v celé Evropě," uvedli experti. 

Kolaps víru probíhá už od konce ledna. Meteoroložka Dagmar Honsová už dřív varovala, že teploty se na přelomu února a března mohou opět propadnout hluboko pod nulu. Podle meteorologů je ale současná aktivita ve stratosféře mnohem intenzivnější, než předpokládali.

[chooze:article;value:489772]

V příštím týdnu se tak západní a střední Evropa má připravit na zhruba -10 stupňů Celsia. "Tendence k ochlazení v Evropě jsou sice mírně slabší než v Severní Americe, protože anomálie nízkého tlaku se zřejmě posune dál na severovýchod, stále to ale stačí k tomu, aby se začátkem března dostal severní proud přes Britské souostroví do centrální části kontinentu," vysvětlili odborníci.

Až do pátku se v Česku rtutě teploměrů pod nulu nepropadnou, přes den se vyšplhají dokonce až na 14 stupňů. V neděli v noci už má být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až -5 stupňů a přes den nanejvýš 3 stupně. Zejména na horách bude sněžit.

[chooze:article;value:489016]

Se sněhovými přeháňkami počítá i výhled od pondělí do středy, v noci mají teploty jít dokonce až k -9 stupňům.

"Postupně začne přes střední Evropu od západu přecházet brázda nízkého tlaku vzduchu. Po její zadní straně k nám pronikne studený vzduch od severu. V něm se k nám z oblasti Británie rozšíří hřeben vysokého tlaku vzduchu," doplnil ČHMÚ.

Předpověď počasí do neděle 26. února:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.