Kruté mrazy už na podzim. Zima sevře severní polokouli dřív, bojí se experti

Sníh, mráz a krutý vítr – taková je podle meteorologů předzvěst letošní zimy. Podle nejnovějších dat to navíc vypadá, že zimní počasí přijde letos dříve než obvykle. Připravit bychom se na něj měli už v listopadu.

Z letních do mrazivých dnů navíc hupsneme rychle. "V září bude 30 stupňů stále možných, ale jen zřídka. V říjnu budou letní dny až do 25 stupňů," popsal pro The Weather Channel meteorolog Jan Schenk s tím, že koncem října se s teplými dny rozloučíme.

[chooze:article;value:567917]

​Podle meteorologů je na vině polární vír, který se v posledních týdnech chová nad jižním pólem neobvykle. Vše nasvědčuje tomu, že v něm dochází k náhlému stratosférickému oteplení, které zapříčiňuje, že studený vzduch nad pólem už nic nedrží a dostává se tak i do dalších poloh.

Zimní počasí se ale nepřižene jen do Evropy, ale i do Spojených států amerických. Meteorologové z Farmer´s Almanach předpovídají už na podzim dvojnásobek více oblačných a deštivých dnů než těch slunečných a suchých.

Zima se tam má také přihnat už v listopadu. Odborníci předpovídají, že by první sníh mohl ve vyšších nadmořských výškách napadnout už mezi 16. a 19. listopadem. Kdy napadne první sníh v Evropě, zatím meteorologové neuvádí.

Počasí se zbláznilo? Novozélanďané stavili sněhuláky v červenci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.