Krymský most bude podle Ukrajinců zničen. Naznačili, kdy plánují útok

"Uděláme to v první polovině roku 2024," řekly listu The Guardian vysoce postavené zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky (HUR), která takové operace provádí.

Ředitel HUR Kyrylo Budanov má podle nich už k dispozici "většinu prostředků k uskutečnění tohoto cíle", jenž je v souladu s plánem prezidenta Volodymyra Zelenského na ničení ruských sil v Černém moři.

Přípravný úder se odehrál v březnu, kdy deset ukrajinských obojživelných bezpilotních dronů napěchovaných výbušninami potopilo loď Sergej Kotov hlídkující jižně od Krymského mostu. Šlo za posledních pět měsíců o sedmé potopené černomořské plavidlo.

[chooze:article;value:548818]

​Samotný most sloužící silniční i železniční dopravě už byl zasažen dvakrát, loni v červenci námořními drony, v říjnu roku 2022 výbuchem nálože v nákladním automobilu. Rusům se ho podařilo opravit. Plánovaný útok by měl být devastující.

Existují vážné pochybnosti, jestli je HUR schopná tak velký útok uskutečnit, poznamenal The Guardian. Most je zřejmým cílem a jako takový je dobře bráněn. Ukrajině nehraje do karet ani fakt, že Německo odmítá poskytnou rakety dlouhého doletu Taurus, kterých by ke zničení mostu stačilo deset až dvacet.

Podle webu RBS Ukrajina navíc hlásí ukrajinští partyzáni z Krymu další posilování ruské protivzdušné obrany 19 kilometrů dlouhého mostu. Jeho zničení by pro Rusko znamenalo velké komplikace v zásobování jednotek na frontě. Muselo by použít pozemní trasu přes okupovaná území. Nehledě na velkou vzpruhu pro bojující Ukrajince, kteří jsou na frontě kvůli nedostatku dělostřelecké munice v defenzívě a pro něž je most vystavěný po anexi Krymu symbolem ruské agrese.

Rusko si je zranitelnosti mostu zřejmě vědomo a už rok urychleně buduje přes zabranou část Ukrajiny novou více než 700 kilometrů dlouhou železniční trať z Rostova na Donu na Krym, která má být dokončena letos.

Ostrý úder na Ukrajině. Několik měst pod palbou, rakety letěly na elektrárny (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.