Moderní bydlení

Krysí žloutenka se dále šíří. Nakazil se už třetí člověk

Radek (52) z Trnávky na Novojičínsku se nakazil krysí žloutenkou, když se během povodní snažil na zahradě zachránit, co se dalo. "Měl jsem holínky, ale i tak se mi tam dostala nějaká voda, měl jsem tam nějakou ranku," řekl.

O pět dnů později Radek dostal 40stupňovou horečku a třesavku. K tomu ho bolela hlava a záda. Na třetí den ráno se mu sice ulevilo, ještě tentýž večer se ale horečka a bolesti vrátily.

"Přítelkyně mě zavezla k obvodnímu lékaři, ten to chválabohu dobře vyhodnotil, že to není nějaká viróza, a poslal mě hned na infekční," sdělil.

[chooze:article;value:576978]

"Přijali jsme ho na jednotku intenzivní péče, dostal antibiotika ve vysokých dávkách, ledviny se zlepšují," uvedl lékař Jiří Sagan.

Podobně jsou na tom další dva pacienti s potvrzenou krysí žloutenkou, 64letý muž z Novojičínska a 74letá žena z Opavska si během povodní pravděpodobně lokli kontaminované vody.

Každoročně se krysí žloutenkou nakazí v Česku nejméně 20 lidí a průměrně jeden člověk zemře. "Víme už z minulosti, že po záplavách pravidelně počet infikovaných stoupá," vysvětlila mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

[chooze:article;value:576901]

Krysí žloutenka se šíří močí nakažených zvířat. Nejčastěji jde o potkany nebo myši. Lidé, kteří odklízejí škody po povodních, by se měli podle lékařů co nejvíce chránit.

"Máme roušky, ochranné rukavice, ochranný oděv, gumáky," prohlásil obyvatel ostravské Nové Vsi Otakar Vrba. "Používáme dezinfekci, když si sundáme rukavice," popsala dobrovolnice.

Přestože je krysí žloutenka jednou z nejčastějších infekcí přenosných ze zvířete na člověka, doposud nebyl prokázán přenos z člověka na člověka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.