Kteří lidé půjdou do předčasné penze? Ministerstvo slíbilo jasný termín

Téměř jistě budou mít nárok odcházet do penze o pět let dříve podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) lidé s náročností profese ve stupni 4, kterých je v Česku asi 18 tisíc. Vykonávají práce, u nichž je vysoké riziko ohrožení zdraví. To dokonce není možné vyloučit ani při používání ochranných pomůcek.

Jak představitelé odborů na pondělním jednání tripartity zopakovali, přáli by si, aby do předčasné penze mohli jít i pracovníci s náročností profese ve stupni 3. Patří mezi ně například zaměstnanci hutí a obecně lidé pracující v podmínkách, jež nesplňují hygienické limity.

[chooze:article;value:543614]

​Proto často trpí nemocemi z povolání. A celkem se v Česku u stupně 3 jedná o 450 tisíc lidí. S největší pravděpodobností se ale dřívější penze dočká jen část z nich. "Celý návrh tento týden představíme a zároveň odešleme na vládu," sdělil k celé záležitosti mluvčí MPSV Jakub Augusta.

​Odboráři přitom na tuto záležitost čekají už dlouho. "Předčasné důchody pro náročné profese máme slíbené už dlouhé roky. Ti lidé, kteří je vykonávají, mají doslova co dělat, aby vydrželi. Jde hlavně o zaměstnance různých válcoven a sléváren," upřesňuje pro TN.cz jihočeský zmocněnec odborového svazu KOVO Jan Janoušek.

Návrh reformy mimo jiné počítá s tím, že za pracovníky, kteří budou do důchodu odcházet dřív, budou muset zaměstnavatelé také platit vyšší odvody. O moc větší zátěž si totiž důchodový účet státu, který v loňském roce skončil rekordním deficitem 72,8 miliardy korun, dovolit nemůže.

V pondělí jednala tripartita. Řešila předčasné důchody pro náročné profese a Liberty Ostrava (26/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.