Moderní bydlení

Kubu postihl rozsáhlý blackout. Bez proudu se ocitly miliony lidí

Výpadky elektřiny sužují Kubu již několik let, ale v posledních měsících se ještě zhoršily, píše server NBC News. V posledních třech dnech však byla situace natolik kritická, že vláda musela přijmout drastická opatření, aby zajistila alespoň nouzové dodávky elektřiny.

Ve snaze ušetřit energii musely být v pátek zavřeny školy a většina státních zaměstnanců zůstala doma. To však nestačilo a v 11 hodin dopoledne byla největší elektrárna vypnuta, což způsobilo výpadek dodávky proudu do distribuční sítě. Tamní ministerstvo energetiky v prohlášení na síti X uvedlo, že "selhání" elektrárny Antonio Guiteras způsobilo "úplné odpojení národního elektrického systému".

[chooze:article;value:529843]

V pátek večer úřady oznámily, že dodávky elektřiny byly obnoveny asi pro 20 000 obyvatel hlavního města Havany, ve kterém žijí dva miliony lidí. Zastaralá a zchátralá infrastruktura komunistické země má časté výpadky kvůli potížím s údržbou a nedostatkem paliva. V některých provinciích mimo Havanu často dochází k výpadkům dodávek proudu, které trvají až 20 hodin v kuse.

Podle stanice CNN připisují kubánští představitelé výpadek proudu souhře událostí, od zvýšených hospodářských sankcí USA přes poruchy způsobené nedávnými hurikány až po špatný stav ostrovní infrastruktury. Kubánský premiér Manuel Marrero Cruz ve čtvrtečním televizním projevu, který byl kvůli technickým potížím zpožděn, uvedl, že velká část omezené výroby v zemi byla zastavena, aby lidé nezůstali zcela bez proudu.

„Paralyzovali jsme hospodářskou činnost, abychom mohli vyrábět (energii) pro obyvatelstvo,“ řekl premiér. Dodal, že kvůli nedostatku paliva zůstala velká část Kuby ve tmě, ale že dodávky lodí by měly v nadcházejících dnech situaci zlepšit.

Zatímco poptávka po elektřině vzrostla, dodávky ropy byly značně omezeny. Kubánský spojenec a hlavní dodavatel ropy, Venezuela, citelně snížil množství dodávek ropy, což učinili také další producenti jako je Rusko a Mexiko.

Energetická krize na Kubě není novým problémem. Omezená infrastruktura ostrova již léta neprochází potřebnou údržbou a opakované výpadky proudu se datují od 90. let minulého století. Situaci v roce 2022 ještě zhoršil požár v zařízení na skladování pohonných hmot v Matanzasu na západě ostrova, který zničil 40 % hlavní struktury na skladování pohonných hmot v zemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.