Kuchaři jídlo ve fritézách často přepalují. Stát tomu chce zabránit

Bramborák u stánku je pro někoho klasika, bez které se návštěva trhů neobjede. Potravinářská inspekce ale dlouhodobě varuje, že pokud narazíte na špatného kuchaře, jídlo vám vykoupe v lázni plné nebezpečných chemikálií. "Asi 15 až 25 % restaurací kontrolami neprojde," říká její mluvčí Pavel Kopřiva.

Dlouhodobé požívání potravin, které jsou připravené na přepáleném oleji, způsobuje podle chemiků pomalou otravu organismu. "Špatné fungování ledvin, onemocnění jater a srdečního svalu, výrazná podpora vzniku nádorového bujení," vyjmenovala rizika Milena Vespalcová z Ústavu chemie potravin VUT v Brně.

Některé vzorky z fritéz prý vypadají jako vyjetý motorový olej a kuchaři na něm přesto dál smaží. Od prvního července by měla platit ministerská vyhláška, která stanovuje maximální teplotu oleje na 180 stupňů Celsia.

[chooze:article;value:494350]

Pokud inspektoři při kontrole objeví fritézu nastavenou na vyšší teplotu, mohou udělit pokutu a v krajních případech i zakázat provozu.

Olej prý pálí na vyšší teplotu nejčastěji nezkušení kuchaři, kteří netuší, že způsobí víc škody než užitku. Jídlo totiž nemusí být uvnitř hotové.

Chemické rozbory ukazují, že přepálený olej může obsahovat volné radikály, olovo, rtuť nebo karcinogenní uhlovodíky. Odstranit je nedokáže ani důkladná filtrace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.