"Kulaťák" se dočká velkých změn. O proměnu náměstí soupeří pět projektů

Praha se přibližuje dalším světovým metropolím. Po mezinárodní architektonické soutěži na dostavbu Florence se nyní bude stejným způsobem rozhodovat o dostavbě Vítezného náměstí, kterému Pražané neřeknou jinak než "Kulaťák".

Radost ze zvoleného postupu v pondělí neskrýval náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN). "Věřím, že stejný postup, který jsme zvolili na Florenci, je správný. Do procesu je zapojena celá řada aktérů a všem děkuji, že se toho účastnili," říká Hlaváček.

[chooze:article;value:504025]

​Každý bude moci sám posoudit pět finálních návrhů, které postoupily do dalšího kola soutěže. Jsou součástí výstavy, která je pod širým nebem přímo na ploše náměstí v Dejvicích.

Velká proměna Vítězného náměstí v Praze 6 se v následujících letech dotkne místních i těch, kteří tudy jen projíždějí. Velkou změnu dozná rovněž uspořádání městské hromadné dopravy na místě. Nedostavěnou část náměstí dobudují společnosti Penta Real Estate, Sekyra Group a Kaprain.

Nejpozději v roce 2030 vzniknou dvě budovy – jedna v rámci komerční výstavby a druhá pro potřeby Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). Ta nový objekt, ve kterém je plánovaný i školní minipivovar, získá od developerů díky tomu, že do projektu vložila svůj lukrativní pozemek.

Vítězný návrh dostavby náměstí by měl navázat na urbanistickou koncepci Dejvic Antonína Engela z roku 1924 a přitom zohlednit soudobé požadavky na výstavbu. Tři čtvrtiny náměstí již byly zastavěny ve 30. a 40. letech 20. století. Ve středu kruhového tvaru měl podle původních záměrů a po vzoru jiných evropských měst stát obelisk.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.