Kůň se na Staromáku skácel k zemi. Běžné uklouznutí, hájí se provozovatel

[chooze:gallery;value:35758]

​Vlnu rozhořčení vyvolala dramatická fotka koně ležícího na pražském Staroměstském náměstí. Tu Dominik Kučera, který šel zrovna kolem, pořídil ve středu večer. "Jeden kůň stál, druhý ležel na zemi. Obsluha povozu se snažila koně zklidnit, zvednout, odpoutat z postrojů. Koni se viditelně moc nechtělo anebo mu to nešlo. Paní se k němu chovala vcelku citlivě," popsal pro TN.cz Kučera. "Nakonec koně zvedli a ten se postavil a stál. Pravděpodobně v pořádku," doplnil.

"Kůň je v pořádku. Nemá žádné následky. Byl to běžný incident, jako když upadne člověk. Nebo když uklouzne i kůň, ať už na závodech, nebo běžně v přírodě," řekl TN.cz provozovatel. "Bylo to běžné uklouznutí. Bohužel toho bylo zneužito. Hrozně to poškozuje lidi kolem koní i ty koně samotné," uvedl.

[chooze:article;value:552282]

"Chovatel koně nám potvrdil, že došlo k upadnutí koně z neznámé příčiny. Zjevná poranění dle jeho vyjádření nebyla zjištěna, kůň odešel do stáje. Chovatel pro jistotu objednal prohlídku soukromým veterinárním lékařem," sdělil TN.cz mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zvíře je v pořádku i dle zprávy veterináře, kterou má redakce TN.cz k dispozici.

"Městská veterinární správa nebere tento podnět na lehkou váhu a provede bezodkladnou kontrolu ustájených koní," doplnil Vorlíček.

Fotka ležícího koně se rychle rozšířila na sociálních sítích, kde lidé požadují zákaz této turistické atrakce. "Myslím si, že komerční využívání koňských povozů do centra Prahy na počátku 21. století nepatří," sdělil TN.cz pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09).

"Za Piráty každopádně dlouhodobě prosazujeme přístup důsledné ochrany zvířat, takže s provozem fiakrů na Staroměstském náměstí nesouhlasíme!" uvedl na síti X náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Pražští radní už v minulosti rozhodli, že není možné na Staroměstském náměstí provozovat živnost tohoto typu. Nicméně fiakristé si na náměstí pronajali pozemek, aby tam mohli parkovat, a službu nadále provozují.

"V pondělí rada hlasovala o ukončení i toho nájmu, bohužel návrh o jeden hlas neprošel," dodal Pospíšil. Vedení Prahy by se tím mělo v nejbližší době znovu zabývat. "Pražští politici nemají jednotný názor na to, jestli tuto živnost úplně zakázat a vymýtit, nebo pouze zlepšit podmínky pro koně," popsal zastupitel. Ve hře jsou obě varianty.

Praha řeší regulaci hazardu. Podívejte se na reportáž TV Nova z dubna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.