Kuna dokáže způsobit obří škody. V domě může využít každou skulinu

Roztomilé zvířátko, které se snadno promění v noční můru. Je chytrá, učenlivá, neuvěřitelně mrštná a také činorodá. "Zničila hlavně izolaci v podkroví pod střechou," popsal své problémy majitel domu Jiří Vodvářka. 

"V nejhorších případech může způsobit i požár, zkrat elektrického vedení," varoval hubič škůdců Vladimír Rambousek. Náprava škod se pořádně prodraží. 

"Sundat veškerou krytinu a udělat nové fólie a zateplení, to může vyjít i na 300, 400 tisíc," uvedl majitel poškozeného domu Petr Sobotka. Škody od zvěře mohou krýt pojišťovny. Ne ale u každého typu pojištění.

[chooze:article;value:449748]

"Kryjeme v rámci jednoho z našich balíčků, a to pro trvale obývané nemovitosti," prohlásila mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

"Je automaticky kryto u některých balíčků pojištění, u jiných je třeba si ho připojistit," poznamenal mluvčí Generali pojišťovny Jan Marek.

"Pojištění platí až do výše celé pojistné částky, kterou máte na ten dům," sdělil mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa. 

[chooze:article;value:495588]

V domech se usidlují kuny skalní, od svých lesních příbuzných se dají snadno poznat podle bílé náprsenky. "Nemůžete si ji splést, kuna lesní má tu náprsenku žlutou," vysvětlil Rambousek.

S kunami má neblahou zkušenost i mnoho řidičů. Rády totiž hledají teplo pod kapotami aut a přitom koušou kabely. Před časem jedna drobná šelmička vyřadila z provozu téměř celé policejní oddělení. V Hradci Králové zase vlezla do transformátoru a způsobila blackout části města.

Zaručených rad, jak se kuny zbavit, existuje celá řada:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.