Kupka obhajuje řidičáky pro 17leté: Díky mentorům bude méně obětí na silnicích

Již na začátku v příštího roku bychom mohli ze statistik nehodovosti vyčíst pozitivní změny. "My víme, že ta věková kategorie mladších řidičů představuje nejrizikovější skupinu. Ze zkušenosti z jiných zemí je jasné, že zavedení mentorů přineslo snížení počtu nehod u nejmladších řidičů," říká pro TN.cz ministr Kupka.

Co od možností řízení sedmnáctiletými očekáváte?

Zavedení novinky v podobě možnosti řídit vozidlo od sedmnácti let pod dohledem mentora přispěje k větší bezpečnosti na českých silnicích. V tomto očekávání vycházíme ze zkušeností jiných států.

Máte přehled, kolik už těchto řidičských mentorů v Česku je?

V polovině ledna jsme jich registrovali už 341. A zároveň do konce minulého týdne se v režimu, kterému říkáme L17, přihlásilo do autoškol před 1 141 žáků.

[chooze:article;value:537643]

Budou tito lidé po dosažení osmnáctin připraveni po silniční provoz lépe než ti, kteří doposud možnost jezdit s mentorem neměli?

My víme, že ta věková kategorie mladších řidičů představuje nejrizikovější skupinu. Výsledky budeme moci vyhodnotit už ke konci tohoto roku. A začátkem roku 2025 už budeme mít k dispozici kompletní statistiky a uvidíme, jestli se počty úmrtí na silnicích snižují.

Někteří oborníci tvrdí, že by samotní mentoři nejprve měli složit zkoušku. Současný systém považují za příliš benevolentní. Mladým řidičům prý mohou pomáhat i nekompetentní osoby…

Mentoři ale mohou navštěvovat speciální kurz a autoškoly ho už poskytují. Mentoři jsou často z řad rodičů. Oni jsou přirozeně motivovaní se v tomto směru vzdělávat. Zvýšení nároků na mentory by samozřejmě znamenalo, že by ten nástroj byl méně využívaný a méně atraktivní. Efekt zvyšující bezpečnost provozu by se tím zmenšil.

[chooze:article;value:526921]

Jaké jsou na zavedení mentorů ohlasy?

Zaznamenal jsem pozitivní reakce ze strany mentorů. Jestli chceme dál snižovat počty obětí na silnicích, tak opravdu nestačí jen koukat se založenými rukami. Zavedením mentorů jsme následovali Slovensko, které je nám mentálně poměrně blízko, takže proč by totéž nemohlo fungovat i v Česku?

V některých zemích musejí být vozidla s mladým řidičem a mentorem označená.

To ano, ale řidičům nic nebrání, aby na vozidlo samolepku pro začátečníky nedali dobrovolně.

Od března budou také platit nové otázky pro autoškoly.

Já se na ně chci ještě podívat a jde nám o to, aby byly všechny korektní a aby se tam propsaly i změny v zákoně. V některých zemích mají k dispozici i 4 nebo 6 tisíc otázek. My zůstaneme u toho čísla někde mezi 1 000 – 1 500. Naším cílem není jich mít nekonečně mnoho. Chceme ale například, aby odpovídaly aktuálnímu jazyku, který je srozumitelný i pro mladé lidi, kteří přijdou do autoškoly.

Středula vysvětlil symbolické datum pro stávku. Chcete pád režimu? Ptal se Kupka (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.