Kupujete na Vánoce hračky a kosmetiku? Před těmito produkty varují hygienici

Předvánoční čas je pro mnohé obdobím shonu a stresu, kdy se snaží do svátků stihnout spoustu věcí, hlavně pořídit dárky. Hygienici proto varují před ukvapenými a zbrklými nákupy hraček a kosmetiky. Dárky by totiž místo radosti mohly po rozbalení spíš přinést zklamání a problémy.

Odborníci radí nakupovat nejlépe v kamenných obchodech. Pokud se rozhodnete pro nákupy on-line, je lepší si e-shop prověřit a věci pořídit u ověřených prodejců.

[chooze:article;value:476839]

Nákup hraček

"Hračky patří mezi předměty, které jsou v úzkém kontaktu s dětmi, ty je navíc často dávají i do úst. Pokud je hračka nakoupena u nezodpovědného obchodníka či výrobce, existuje nebezpečí, že může obsahovat neviditelné škodliviny, látky schopné se uvolňovat do těla člověka," nastínila na webu ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy Zdeňka Shumová.

Hygienici doporučují nekupovat hračky neoznačené firmou, která produkt uvedla na trh. Lidé by neměli pořizovat ani ty, které nemají uvedenou povinnou značku CE.

Pořizování kosmetiky

Také v případě nákupů kosmetiky je lepší se mít na pozoru. Některé internetové obchody totiž mohou lákat zákazníky nízkou cenou ke koupi nekvalitních produktů nebo padělků.

"Po rozbalení dárku a pokusu jej reklamovat obvykle zákazník zjistí, že obchod je již nekontaktní, případně dokonce zrušený. Vzhledem k působnosti provozovatelů takových e-shopů v zahraničí a mimo území EU a vzhledem k neexistenci obchodního zastoupení v ČR je vymožení práva v takových případech téměř nemožné," popsala Shumová.

[chooze:article;value:477306]

Kromě toho navíc taková kosmetika může skrývat další rizika. Složení přípravku totiž nemusí odpovídat uvedeným údajům, a produkt tak může obsahovat neoznačené alergeny i škodlivé látky nebo těžké kovy. Zboží navíc může být mikrobiologicky kontaminované v případě, že není garantována správná výroba.

Prověření e-shopu

Nejrizikovější bývá nákup na "neznámých" e-shopech, u kterých není uveden provozovatel nebo firma má adresu mimo Evropskou unii (EU).

Lidé by si proto měli vždy e-shop prověřit. V první řadě je nutné se podívat na recenze jiných zákazníků a prolustrovat provozovatele v obchodním a živnostenském rejstříku.

Dobré je také ověřit adresu e-shopu v mapové aplikaci – zjistit, jestli vůbec existuje a o jaký typ objektu jde. Vhodné je rovněž pročíst si obchodní podmínky a v případě nesrovnalostí kontaktovat s vysvětlením samotný internetový obchod.

"Provádíme kontroly nejen na základě podnětů občanů, šetříme i oznámení nebezpečných výrobků hlášených v celoevropském systému rychlého varování před nebezpečnými výrobky Rapex. Jen letos jsme v rámci Rapexu dohledávali výskyt 21 nebezpečných hraček a 22 kosmetických přípravků. Provádíme i vlastní kontroly vytipovaných firem. V tomto roce pražská hygiena provedla 90 kontrol hraček a výrobků pro děti a 176 kontrol kosmetických přípravků," upozornila Shumová.

[chooze:article;value:477187]

Česká obchodní inspekce (ČOI) pravidelně aktualizuje na webu rizikove.cz seznam rizikových internetových obchodů. Vybrané e-shopy považují inspektoři za nebezpečné především kvůli nedodržování zákonných povinností.

Odsouzení vězni šijí plyšové hračky pro děti k Vánocům. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.