Kuřákům se opět zvedla spotřební daň. Cigarety radši kupují v Polsku

Pavel si kvůli zdražování cigaret začal kupovat tabák a papírky, ze kterých si cigarety balí sám. Měsíčně jich vykouří přibližně tři sta. "Kouřím každý den, vždycky pravidelně ke kávě a kolem dvou tisíc měsíčně za to nechám," přiznal.

Kvůli rostoucí spotřební dani Češi stále častěji nakupují cigarety a další tabákové výrobky v Polsku. Tam stojí krabička cigaret o přibližně padesát korun méně než v Česku. Každá desátá cigareta vykouřená v Česku je proto z Polska.

Třeba v trafice v polských Chalupkách je téměř pořád plno. Průměrně utratí kuřáci v Česku za klasické cigarety 1 800 korun měsíčně. Ti, kteří dávají přednost zahřívanému tabáku, ušetří přibližně dvě stovky. Ručně balené cigarety vyjdou kuřáky měsíčně na 1 400 korun.

[chooze:article;value:539977]

Nejméně utratí kuřáci za elektronické cigarety. Vystačí si průměrně s tisícovkou měsíčně. V Polsku vyjdou cigarety a nikotinové výrobky o přibližně třetinu levněji. "Dlouhodobě pozorujeme, a to poměrně masivně, že se spotřebitelé přesouvají k těm nikotinovým alternativám," uvedl ředitel firmy British American Tobacco ČR Štěpán Michlíček.

"V prvním pololetí 2023 tvořily naše celkové prodeje náplní do zařízení na zahřívání tabáku více než třetinu našich celkových prodejů," přisvědčil ředitel vnějších vztahů Philip Morris ČR Petr Šebek.

Kuřáky ani přechod k alternativám podle lékařů nespasí. Škodlivé látky jsou v každé z nich. "Když si představíte kterýkoliv druh rakoviny, tak na něm můžete jako příčinu dohledat kouření," řekla lékařka plicního oddělení ostravské nemocnice Lucie Cwiková.

V Česku kouří přibližně dva miliony lidí starších 15 let. Alternativní kuřivo vyhledávají spíše mladší kuřáci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.