Kuřecí kebab spustil v Evropě vlnu infekcí. Nakazily se stovky lidí

Evropou se šíří infekce salmonely. V Rakousku evidovali první případy už v únoru, postupně ale přibývaly další. Jeden z pacientů, muž ve věku 63 let, těžkému průběhu nemoci podlehl.

Rakouská Agentura pro bezpečnost potravin zjistila, že všichni nemocní měli konzumovat kuřecí maso z kebabu. To údajně pocházelo z Polska. "Můžeme potvrdit, že zdrojem nákazy je zřejmě polské drůbeží maso na kebabové špízy," řekl tamnímu deníku Kronen Zeitung mluvčí agentury.

Infekce řádí i v dalších evropských zemích, informuje deník Kurier. Více než sto případů hlásí Dánsko, Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko a Velká Británie. Několik z nemocných skončilo v nemocnici.

[chooze:article;value:509194]

​Podobný problém řešila Evropa už před rokem. Tehdy i Česko stáhlo z prodeje některé výrobky Kinder, zejména vajíčka s překvapením. Výrobky zmizely i z pultů prodejen v Německu, Nizozemsku a dalších zemí. V Evropě bylo evidovaných asi 400 případů.

Infekci salmonely lze přitom snadno předcházet. Podle Státní veterinární správy by ji mělo zničit už to, pokud se kontaminované maso zahřeje na teplotu okolo 60 stupňů. Je ale nutné sledovat teplotu uvnitř masa, na povrhu totiž bývá výrazně vyšší.

Některé nemoci z minulosti se vrací. Lidé mají pocit, že už prevenci nepotřebují, říká virolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.