Kuriózní krádež v Kralupech. Někdo odnesl součást sochy vojáka Švejka

Socha Josefa Švejka sedícího na lavičce na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou vypadá na první pohled v pořádku.

"Socha Švejka je tady instalována, protože v románu O dobrém vojáku Švejkovi je několikrát zmíněn. 'Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup'. To je skutečná postava," vysvětloval štábu na místě starosta Kralup nad Vltavou Libor Lesák (ODS).

Při bližším pohledu najdou lidé v zemi vedle sochy dvě díry. Právě tam ještě nedávno ležela nedílná součást sochy Josefa Švejka a jeho "stájového pinče" – bronzové hovínko s masařkou pro štěstí. Během vánočních svátků zmizelo.

[chooze:article;value:485685]

​"Osoba v kapuci, která nebyla rozpoznatelná. Bylo vidět, že se sehnula, ale nikdo tomu nevěnoval moc pozornost. Nenapadlo nikoho, že by mohl chtít někdo ukrást zrovna tuto část sochy. A pak jsme druhý den zjistili, že je to pryč," popsal starosta.

,"Někdo toužil po tom, aby měl štěstí každý den jenom on sám. Protože to hovínko je vlastně pro štěstí pro všechny." reagoval na zprávu sochař Albert Králiček.

Socha vojáka Švejka byla umístěna na náměstí před městským úřadem v roce 2017. Místní se na ni sami složili. Město už požádalo autora o nové dílo. Mělo by být na místo nainstalováno během jara. Krádeže soch nebo jejich částí nejsou nijak výjimečné. Například v roce 2010 zloději ukradli metrovou sošku děvčátka z lidického památníku. Lupiče ani bronzové dílo dosud nikdo nenašel.

A nestává se to jen u nás. Není to tak dlouho, co byla v Německu odhalena bronzová socha zpěváka skupiny Rammstein, Tilla Lindemanna u příležitosti jeho šedesátých narozenin. Na podstavci vydržela pouhý den

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.