Kuriózní zásah záchranářů v Hradci. Rodina se otrávila při čištění akvária

Na případ upozornili na facebooku záchranáři z Královéhradeckého kraje. Na sociální síti totiž zveřejnili úchvatnou fotografii korálu Clavuria sp spolu s jejich nedávnou zkušeností.

"Jistě se shodneme na tom, že je to nádherný přírodní úkaz, který potěší každé oko. Celá řada z nás by si možná přála si jej prohlédnout třeba při šnorchlování nebo potápění v moři. Jenže, pozor! Na druhém obrázku je chemický vzorec látky s názvem Palytoxin. Jde o jednu z nejjedovatějších známých nebílkovinných látek. Ptáte se, co mají ty dva obrázky společného? Právě to, že ten krásný korál obsahuje tenhle nebezpečný jed," popsali zdravotníci.

Čeští záchranáři se běžně s korály na výjezdech nesetkávají. Častěji řeší takové případy zdravotníci třeba na Havaji. Výjimka však potvrzuje pravidlo a před pár dny řešili vážnou situaci i v Hradci Králové.

"K otravě hned čtyřčlenné rodiny došlo nešťastnou náhodou při čištění mořského akvária s tímto exotickým krasavcem," řekli záchranáři.

[chooze:article;value:491226]

Vše, naštěstí, nakonec dobře dopadlo a všichni se po nezbytné léčbě uzdravili. "Dost nám pomohlo, že rodina o toxicitě korálu věděla a záchranáře na tuto skutečnost hned upozornila," doplnili zdravotníci.

"Pokud chováte nebo pěstujete nějaké ty nebezpečnější 'mazlíky', je dobré mít přehled o jejich negativních vlastnostech. Pokud se něco nepovede a situace si vyžádá naši pomoc, dost nám to zjednoduší práci. Hlavně to ale postiženým urychlí poskytnutí potřebné pomoci. A to se vyplatí!" vyzvali záchranáři.

​V pražském hotelu se otrávilo několik lidí. Více se dozvíte v následující reportáži (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.