Kurýrům vrcholí náročný týden. Někde museli do terénu i úředníci z kanceláří

Nepotkat v hustém předvánočním provozu každou chvíli dodávku přepravní služby je prakticky nemožné. Většina vozí dárky. "Od rána do večera ježdění, časově se to nestíhá," popsal kurýr Michal.

Balíkářům vrcholí těžký týden. Nezastaví se a často jim musí pomoci i kolegové, kteří běžně dělají jinou práci. "Museli jsme posilovat. Lidé na provozu, najímali jsme brigádníky. Bylo to třeba tisíc lidí navíc. Pokud je třeba, tak i lidé z kanceláří pomáhají," vysvětluje mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa.

Každoročním strašákem je, jestli přijdou dárky koupené v e-shopech včas. Dost záleží na tom, kdy je přepravce převzal. "Pokud to bylo dnes 22. prosince, PPL přes 98 procent takových zásilek v pátek 23. prosince doručí," vysvětlila Lenka Vitovská z PPL.

[chooze:article;value:479538]

​Většina firem raději garantovala 20. nebo 21. prosince. Rozvoz totiž letos zbrzdila ledovka. Na některé adresy nemohli kurýři vůbec dojet. "To byl důvod, proč jsme tam měli ty tři dny před Vánoci garanci," vysvětlil ředitel DPD Miloš Malaník.

Samoobslužné výdejní boxy bývají v těchto dnech neustále plné. A tak se stává, že zboží musí kurýr vyložit na náhradním místě. "Musel jsem si dojet kus jinam. Blbě se tam parkovalo, ještě tam člověk 15 minut čeká, protože tam je fronta lidí," popsal jeden ze zákazníků.

Vůbec nejexponovanějším dnem bylo podle kurýrů pondělí. "Přepravili jsme nebo zpracovali přes 800 tisíc zásilek," řekl Chalupa. "Bylo to přes 500 tisíc v přepravě," shrnul Malaník.

[chooze:article;value:479787]

​Ve čtvrtek už se situace začala uklidňovat. "Tak dnes mám asi 120, nebo 130 balíků. Včera to bylo 220," řekl kurýr Radek.

Česká pošta přepravila za předpandemický rok 2019 celkem 41 milionů balíků. Rok poté už 52 milionů a loni dokonce 56 milionů. Letos se ale rekord nečeká. Lidé jednak začali šetřit, takže těch dárků je méně. A také se vrátili do kamenných obchodů, což se promítlo do počtu balíků.

Někteří řidiči bohužel tak spěchají, že kvůli tomu neváhají porušovat dopravní předpisy. Jedna dodávka to vzala v Praze po chodníku nehledě na to, že před ní byla blikající sanitka. Firma slíbila, že si to s šoférem náležitě vyříká.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.