Kurz pro majitele psů, pokuta až pět milionů korun. Španělsko chrání mazlíčky

Španělsko chce zlepšit životní podmínky zvířat, bojovat proti špatnému zacházení a opouštění zvířat. Země oficiálně eviduje více než 13 milionů domácích mazlíčků. Psů a koček žije ve Španělsku více než dětí do 15 let, připomíná španělský deník El Mundo.

Nový zákon na ochranu zvířat zakazuje nechávat pejsky uvázané před obchodem, ponechání psa samotného v autě, používání elektrických obojků nebo přivazování zvířat k jedoucím motorovým vozidlům. Za týrání zvířat či smrt domácího mazlíčka nově hrozí až tříleté vězení.

​Trest čeká také majitele, kteří nechají zvíře bez dozoru. U psů nesmí doba přesáhnout 24 hodin, u ostatních zvířat pak tři dny. Zákon je flexibilnější v případě ovčáckých psů, u kterých se předpokládá, že žijí v prostorách s přístupem ven. Pokud chovatel mazlíčka ztratí, je nutné to do 48 hodin oznámit příslušným úřadům.

[chooze:article;value:523721]

Majitelé psů ve Španělsku si nově musí pořídit pojištění odpovědnosti za škodu a projít bezplatným výcvikovým kurzem, který bude možné absolvovat on-line. Tyto dva body vstoupí v platnost až ve chvíli, kdy tam bude fungující vláda, která zveřejní podrobnosti. Momentálně zemi řídí prozatímní kabinet.

"Je to krok zásadního významu pro španělskou legislativu," okomentovala zákon podle agentury Reuters María Luisa Fernándezová, ředitelka pro malá zvířata ve Španělské veterinární asociaci. Podle ní jde o nejambicióznější počin v této oblasti práv v Evropě. 

Prodej ve zverimexech

Zákonodárci myslí také na to, jak se vyhnout nekontrolovanému množení domácích mazlíčků. Všechny kočky budou mít povinně mikročip a před dosažením věku šesti měsíců musí podstoupit kastraci. Výjimku mají zvířata majitelů evidovaných v registru chovatelů. 

[chooze:article;value:523655]

Zakázaný je nově prodej psů, koček a fretek ve zverimexech. Společnosti mají jeden rok na to, aby se legislativní změně přizpůsobily. Od příštího září bude ve Španělsku možné tyto druhy zvířat zakoupit pouze prostřednictvím registrovaného chovatele. Králíky, hlodavce, ptáky nebo rybičky mohou obchody se zvířaty prodávat i nadále. 

​Porušení nových pravidel podléhá finančním sankcím od 500 (přes 12 tisíc korun) až do 200 000 eur (asi 4,9 milionu korun) v závislosti na závažnosti porušení. Zákon se však nezabývá proslulými býčími zápasy. Ty budou i nadále povoleny. Zákon se netýká ani loveckých psů a zvířat používaných k práci. 

[chooze:poll;value:f43c4b412a472ff60e057b6b0397c363568825c1]

V Liberci se opět konalo mistrovství světa v agility (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.