Kvalita vod ke koupání jde dolů. Mohou za to vysoké teploty

Ani průzračně čistá, ani od sinic zelená, ale sytě červená. Hladina rybníka u Jihlavy je zbarvená hodně netradičně. Jmenuje se Stará plovárna, koupat se tam teď ale rozhodně nedá. Za zbarvením stojí vodní řasa krásnoočko červené. Červené zbarvení používá tento vodní organismus jako takový přírodní opalovací krém – chrání se tak před slunečními paprsky.

Koupat se tam by mohlo být nebezpečné, hrozí, že si od vody odnesete kožní problémy. Kvůli mimořádně teplému počasí se kazí voda i v řadě dalších přírodních koupališť. Tam už za to ale mohou klasicky sinice.

​"V kraji Vysočina jsou vydány tři zákazy koupání, a to ve vodní nádrži Trnávka, ve vodní nádrži Sedlice a rybníku Ředkovec," vyjmenovala mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová.

Po celé republice je už 20 míst, kde hygienici buď koupání úplně zakázali, nebo ho nedoporučují. Jde o zdraví. "Pro citlivé jedince to může způsobovat alergické reakce, střevní obtíže nebo způsobit nemoci jater," dodala Böhmová.

[chooze:article;value:565731]

​A kvalita vody se nejspíš s ohledem na předpověď asi jen tak nezlepší. "Máme před sebou další teplotně nadprůměrný týden. Špičkové teploty naměříme ve středu a také ve čtvrtek v maximech 34, někde až 35 stupňů Celsia," shrnula meteoroložka Dagmar Honsová.

Přímo zdraví nebezpečné koupání poznáte tak, že voda zapáchá, je na pohled jakkoli nepřirozeně zabarvená anebo jsou v ní uhynulé ryby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.