Kvalitní lyžovačku nabízí i Krkonoše. Na sjezdovku můžete vyjet i rolbou

Když v Krkonoších trefíte počasí jako my, máte z půlky vyhráno. K naprosté spokojenosti vám pak dopomůže kvalitní lyžování. První středisko, kam jsme se vypravili, je Rokytnice nad Jizerou. Leží na západě Krkonoš. Z Prahy tam jste za hodinu a tři čtvrtě, z Liberce za hodinku. Když vám nevadí z parkoviště k lanovce několik stovek metrů popojít, přes den zaparkujete zadarmo.

"Kdo chce parkovat až u lanovky, zaplatí 50 korun na hodinu, maximálně 200 na celý den," vysvětlil Jakub Müller ze skiareálu Rokytnice nad Jizerou. I tam platí, že skipas vyjde výrazně levněji, když si ho s předstihem objednáte online. A to se vyplatí, na pokladně totiž zaplatíte o 370 korun víc. Hned u nosu je tam i servis lyží s půjčovnou a lyžařskou školičkou.

Na jeden skipas tam můžete využít necelých 18 kilometrů sjezdovek a jejich nespornou výhodou je, že jsou velmi široké a variabilní. Rokytnice patří k nejvýše položeným areálům u nás. Horní stanice lanovky na Lysé hoře leží ve výšce 1 315 metrů nad mořem, a ještě před sjezdem vám zvednou náladu nádherné pohledy do krajiny. Přímo na sjezdovce je hned 6 bufetů, například hamburger nebo kebab tam mají za 150 korun.

[chooze:article;value:539494]

K restauraci dojedete na lyžích a na hospodu na krkonošské sjezdovce jsou ceny nízké. Navíc vás obslouží ten, který snad nemohl mít pro hospodského přiléhavější jméno. "Polévky tu máme kolem 70 korun, výběr je z 15 hlavních jídel a pohybují se do 200 korun," řekl majitel restaurace Martin Vítámvás.

A ani na sladkou tečku tam nezapomínají. A když jste vylyžovaní a najedení, v nabídce je další zajímavá služba. Přímo u lanovky si můžete pronajmout vyhřívané boxy. Tam si můžete nechávat svoje lyže nebo boty.

Největším skiareálem u nás je resort Černá hora – Pec. Celkem propojuje 6 středisek s 50 kilometry sjezdovek. V Peci pod Sněžkou jste z Hradce za 70 minut, z Prahy za dvě hodiny a 20 minut. Na parkování si připravte 250 korun za auto, cena platí na všech 6 parkovištích.

Ke sjezdovkám vás dovezou zdarma skibusy. "Skipas znamená koupit si skipas pro celý areál, skiresort nabízí propojení všech středisek areálu skibusem zdarma," vysvětlil Petr Hynek ze skiareálu Černá hora – Pec.

Denní skipas na pokladně stojí stejně jako v Rokytnici, 1 290 korun. Online je o více než 300 korun levnější. Nástupní lanovkou je Javor, z něj se pak dostanete k dalším sjezdovkám: ke Smrku i s fun parkem pro děti, k Hnědému vrchu pro náročnější lyžaře nebo k Zahrádkám s několika hospodami přímo na kopci. Tam už ale počítejte s Krkonošskou přirážkou; čokoláda je za 125 korun a základní jídla atakují třísetkorunovou hranici.

[chooze:article;value:525551]

A vychytávkou pak je transport rolbami v ceně skipasu z vrcholku Černé hory až do Pece pod Sněžkou. "Zájemce převezeme 300 metrů rolbami, pak 2,5 kilometru jedou sami, pak je zase na posledních 400 metrů ke Kolínské boudě vyvezeme a pak sjíždí až do Pece pod Sněžkou," popsal atrakci Hynek.

Zpátky do Janských lázní pak přejedete skibusem zdarma. Na Javoru je i lyžařská školička s krytým pásem a desítkami nejen lyžařsky, ale i jazykově vybavených instruktorů.

Pro méně náročné lyžaře můžeme doporučit polské městečko Karpač, na druhé straně Sněžky. Je to sice dál, ale zato horší cesta. Z Prahy tam dorazíte za dvě hodiny a 40 minut, z Hradce tam budete o hodinu dřív, ale za předpokladu, že jsou cesty přes přechod na Pomezních Boudách sjízdné. Zaparkujete tam za 230 korun na den.

Ale pozor, v Karpači jsou dva areály a na každý potřebujete jiný skipas. Jejich ceny jsou sice nižší než u nás, ovšem za málo peněz dostanete i málo muziky. Dohromady je tu jen 8,5 kilometru sjezdovek. Hlavní jídlo stojí na sjezdovce přes 200 korun, pivo si dáte za 70 korun. Servis lyží i půjčovny jsou tam samozřejmostí. Kompletní set můžete mít na den za 340 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.