Květiny za statisíce, desítky nových kávovarů. Takto se šetří na Úřadu vlády

Řezané květiny za statisíce, stroj na mytí aut za podobnou částku a desítky nových kávovarů. Kromě toho s příchodem Fialovy vlády přibylo ve Strakově akademii i přes 70 pracovních míst, což vyšlo stát na desítky milionů korun. Jen za logo sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády zaplatil 110 tisíc korun bez DPH. A modernizace gastroprovozu ve Strakově akademii stála přes 20 milionů korun.

A státu se prodraží i výjezdní zasedání kabinetu, jen za jídlo dává úřad statisícové částky:

​"Šetření by se mělo týkat každého úřadu. Stát je pod velkým tlakem a musí se hledat efektivita a snižování nákladů. Za mě je důležité opravdu se podívat na efektivitu, jak všechny náklady, a to nejen Úřad vlády, ale celý tento stát vynakládá," prohlásila ekonomka Helena Horská.

[chooze:article;value:523261]

​Miliony jdou i za rady odborníků. Podle registru je smlouva třeba s Tomášem Hrudou, který v minulosti působil jako náměstek Petra Fialy (ODS) na ministerstvu školství, uzavřena na téměř 1,3 milionu. S předsedou Institutu Petra Fialy je pak smlouva podle registru uzavřena na 150 tisíc.

A zkrátka nepřijdou ani interní zaměstnanci, na jejich benefity vydává úřad měsíčně statisícové částky. Na Úřad vlády nedávno koupili i běžecký pás za téměř 60 tisíc korun a další sportovní vybavení, které vyšlo na zhruba 40 tisíc.

Vláda využívá i služeb externích fotografů, kteří inkasují statisícové částky. Přitom sama ODS kvůli fotografování kritizovala bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO). "To je symbol toho, jak přistupovalo hnutí ANO ke státnímu rozpočtu a penězům daňových poplatníků," kritizoval místopředseda Jan Skopeček (ODS) loni v lednu.

"Tyto služby jsou využívány jednotlivými ministry, při pracovních cestách premiéra nebo při oficiálních setkáních. Profesionální fotografové, kteří jsou zaměstnáni externě, jsou vlastně běžnou praxí na všech úřadech, ať už českých, nebo i těch zahraničních," okomentoval mluvčí vlády Václav Smolka.

[chooze:article;value:520710]

​"Někdy mám pocit, že se šetří na špatném místě. Pak se objednávají externí služby a externí poradci jenom proto, že státní správa nemá dostatečně silný aparát expertů, kteří by byli schopni pomoci státu a Úřadu vlády," řekla Horská.

Miliony úřad dává také za svou prezentaci. Třeba na hudebním festivalu v Ostravě dala vláda za stánek přes 150 tisíc korun s DPH. Na oslavách 17. listopadu v Praze stanoviště vyšlo už na čtvrt milionu a stejná částka odešla i za nasvícení Národního muzea.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.