Květnový deficit je rekordní. Stanjura už chystá další úspory

Deficit je opět rekordní. V meziročním srovnání narostl o 82,1 miliardy korun. Podle ministerstva financí za tím stojí nárůst sociálních dávek o 50,5 miliardy korun, pomoc s vysokými cenami energií (40,1 miliardy korun), obsluha státního dluhu navýšená výplatou úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů (18,1 miliardy Kč) a vyšší investice (12,7 miliardy korun). Rezort to uvedl v tiskové zprávě.

"Květen je tradičně slabý měsíc, loni se jen za květen propadlo hospodaření státu o 90 miliard korun. A přestože se blížíme do druhé poloviny roku, kdy prohlubování schodku mohutně zpomalí první příjmy z windfall tax, dividenda od ČEZu či peníze z evropských fondů, musíme jako vláda šlápnout na brzdu," avizoval Stanjura.

Vláda v květnu představila konsolidační balíček. Ten má pomoct zadlužování země zastavit. "Řekli jsme, že začneme s hubnoucí kúrou sami u sebe a více než 20 miliard korun uspoříme příští rok na platech a na provozu státu. Myslím, že nejméně stejně vysokou částku ale musíme vzhledem k vývoji hospodaření státu ušetřit na výdajích ještě letos," prohlásil ministr.

[chooze:article;value:504299]

Už příští týden tedy chce na vládu přinést seznam opatření, která mají ve druhé polovině roku zadlužení zbrzdit. "Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární náš ozdravný balíček, ale nemůžeme na letošek rezignovat a říct, že šetříme až od příštího roku. To bychom se nijak nelišili od předchozí populistické vlády," sdělil Stanjura.

Příjmy za poslední rok narostly o téměř deset procent. Stát vybral více na pojistném i na odvodu z nadměrných příjmů výrobců elektřiny. 

[chooze:article;value:506991]

"Za prvních pět měsíců letošního roku hospodaří státní rozpočet nejhůře v novodobé historii," řekl TN.cz ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. "Nemůžeme čekat na úsporná opatření od příštího roku, ale měli bychom provést i rychlá opatření, která zlepší hospodaření," souhlasí ekonom se Stanjurou.

"Stát by měl šetřit hlavně na sobě," prohlásil Křeček. "Určitě bych se přikláněl k tomu, že by se měly snižovat platy státních zaměstnanců a provozní výdaje," dodal.

Podle odborového předáka Josefa Středuly kabinet snižování platů chystá. Od příštího roku se mají platové tarify podle dokumentů, které zveřejnil na twitteru, plošně snížit o pět procent.

K tématu se v telefonátu vyjádřil i ekonom Štěpán Křeček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.