Kvůli bouřkám měli hasiči napilno. Vyjeli k 350 zásahům, nejvíce na Zlínsku

[chooze:gallery;value:31856]

​Bouřky, krupobití, a dokonce i větrná tromba. To vše zmítalo v úterý Českou republikou, zejména pak její jižní a východní částí. Napilno tak měli hasiči v několika krajích.

Nejvíce výjezdů kvůli počasí hlásí hasiči ze Zlínského kraje, kde se silné deště prohnaly Otrokovicemi a zvedly hladinu řeky Dřevnice. "Včera od 14. hodiny jsme do večerních hodin zaznamenali 54 výjezdů, a to jen na Zlínsku," řekla redakci TN.cz mluvčí tamních hasičů Lucie Javoříková.

Šlo především o čerpání vody, a to jak z objektů, tak i ze silnic, kde byly ucpané kanály. "Dvakrát jsme měli vyhlášený i druhý stupeň požárního poplachu, a to v Napajedlech, kde se u firmy vytvořila obrovská laguna vody a hrozilo, že voda steče do skladů této firmy. A poté v Otrokovicích – Kvítkovicích, kde byly ucpané mříže z odvodnění a taktéž se zde tvořila obří laguna bahnité vody," dodala Javoříková.

[chooze:article;value:505550]

​Neméně náročný den měli i hasiči v Jihomoravském kraji, tam vyjížděli ke 49 případům. "Nejvíc jednotek jsme měli na Brněnsku, obec Přibyslavice, tam jsme měli devět jednotek. Pracovala tam i naše psycholožka," řekl mluvčí tamních hasičů Jaroslav Mikoška.

"Voda společně s bahnem z polí zaplavila část obce. Na místo se postupně sjelo devět jednotek. Ženijním nářadím hasiči odstranili nánosy bahna, preventivně plnili pytle s pískem. V Hrušovanech nad Jevišovkou hasiči čerpali vodu z garáží domu," dodal.

V Jihomoravském kraji vyjížděli hasiči ještě k dalším osmi situacím na Kroměřížsku, jeden k Uherskohradišťsku a ke dvěma na Vsetínsku. "Opravdu to je mnohonásobně převýšený denní standard," uzavřel Mikoška.

[chooze:article;value:503838]

​Situace se v Jihomoravském kraji uklidnila až po 18. hodině. Do té doby se ale Zbýšovem u Brna prohnala tromba. Vzdušný vír připomínající tornádo se  nedotkl země a hasiči v souvislosti s ním tak nevyjížděli k žádnému případu.

Napilno měli i hasiči v kraji Vysočina, kteří v úterý zasahovali u deseti případů způsobených nepřízní počasí. Nejčastěji šlo o čerpání vody ze zatopených objektů.

Silný déšť se prohnal i dalšími kraji, ve kterých se ale obešel bez větších zásahů. Například v Olomouckém kraji byla podle tamní mluvčí hasičů situace "naprosto klidná".  Celkově ale po celé ČR zasahovali hasiči u 350 technických zásahů. To je o 66 procent více oproti dlouhodobému dennímu průměru.

Reportér po celý den mapoval nepříznivé počasí. Vydatné deště na jihu Moravy zaplavily pole:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.