Kvůli důchodové reformě se mimořádně sejdou poslanci. Opozice plánuje obstrukce

Navrhované změny, které vláda schválila na konci dubna, by měly přispět k udržitelnosti důchodového systému. Ten loni skončil ve schodku vyšším než 70 miliard korun, tedy zhruba procenta hrubého domácího produktu.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by bez důchodové reformy za pár desetiletí roční schodek mohl odpovídat až pěti procentům HDP, tedy zhruba 350 miliardám korun.

"Zadlužit tento stát o dalších 350 miliard by znamenalo, že bychom každý rok z těchto 350 miliard platili dodatečných 14 miliard jenom na splátky úroků, takže pokud nechce stát do budoucna dalšími neudržitelnými výdaji, musíme přenastavit důchodový systém," řekla členka NERV a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

[chooze:article;value:553345]

​Změny by se měly týkat například zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let podle prodlužování života nebo snižování výpočtu nových důchodů.

"Pokud shrneme všechna opatření, která jsme udělali v loňském roce, opatření, která přináší tato důchodová reforma, kterou budeme projednávat, tak bychom deficit v tom nejproblematičtějším období snížili z minus 5 % zhruba na minus 1 % HDP," sdělil ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Opozice vládě slibuje příští týden v Poslanecké sněmovně dlouhou debatu a nevylučuje možné obstrukce. Hnutí SPD se podle vyjádření jeho lídra Tomia Okamury vynasnaží zabránit přijetí předlohy všemi demokratickými prostředky a bude navrhovat její zamítnutí už v prvním čtení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.