Kvůli krvavým protestům v Peru uzavřeli slavné Machu Picchu

Kultovní pozůstatky inckého města, které jsou chráněné organizací UNESCO a jsou jedním ze sedmi divů světa, zůstanou uzavřené na neurčito. Podle peruánského ministerstva kultury je to "z důvodu ochrany bezpečnosti turistů a obyvatelstva obecně", uvedla agentura AP.

Na Machu Picchu uvázlo přes 400 turistů, ze tří čtvrtin to byli cizinci. Chystá se jejich evakuace. Už minulý měsíc musely úřady podle BBC zachraňovat stovky turistů, kteří v okolí zůstali několik dní.

Několikatýdenní násilné protesty narušily dopravní obslužnost. Od čtvrtka je kvůli poškozeným kolejím mimo provoz železnice, jejímž prostřednictvím k památce cestovalo nejvíce turistů. Uzavřena je rovněž Incká stezka, kudy se na Machu Picchu šlo dostat několikadenní pěší túrou. Střety policie s demonstranty na nějakou dobu uzavřely i letiště v 80 kilometrů vzdáleném městě Cuzco, které je výchozím bodem návštěvníků.

[chooze:article;value:478261]

​Ročně přijede na Machu Picchu milion turistů a jeho uzavření je velkou ranou pro peruánský cestovní ruch. Zakoupené vstupenky (celodenní výlet stojí v průměru kolem 5 000 korun i s jízdenkou na vlak z Cuzca) zůstávají podle ministerstva kultury v platnosti měsíc po ukončení protestů. Nebo je lidé mohou vrátit.

Protesty začaly v Peru minulý měsíc po sesazení prezidenta Pedra Castilla, první hlavy státu pocházející z andského venkova. Byl uvězněn a obviněn ze vzpoury poté, co se pokusil rozpustit parlament. Úřadu se chopila viceprezidentka Dina Boluarteová. Demonstranti požadují její odstoupení, propuštění Castilla a uspořádání nových voleb.

Při krvavých střetech s policií zahynulo přes 50 lidí, na obou stranách je mnoho zraněných. Nepokoje se z jihu země přesunuly v pátek do hlavního města Limy, kam se sjely tisíce protestujících z odlehlých venkovských oblastí. Blokují silnice a házejí po policistech kameny, ti se je snaží rozehnat slzným plynem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.