Kvůli našim bombám umírali civilisté, přiznal Biden. Chce omezit pomoc Izraeli

Americký prezident Joe Biden ve středu poprvé prohlásil, že pokud premiér Benjamin Netanjahu nařídí rozsáhlou invazi do města Rafáh, zastaví dodávky amerických zbraní do Izraele, které byly podle jeho slov použity k zabíjení civilistů v Gaze, informovala ve středu CNN.

​"V důsledku těchto bomb a dalších způsobů, jakými útočí na hustě osídlené oblasti, byli v Gaze zabiti civilisté," řekl Biden Erin Burnettové v exkluzivním rozhovoru v pořadu Erin Burnett OutFront na CNN. Jde o bomby a dělostřelecké granáty.

[chooze:article;value:554498]

"Dal jsem jasně najevo, že pokud vstoupí do Rafáhu – zatím do něj nevstoupili – pokud vstoupí do Rafáhu, nebudu dodávat zbraně, které se v minulosti používaly k vypořádání se s Rafáhem," uvedl dále Biden.

"Budeme se i nadále snažit zajistit bezpečnost Izraele, pokud jde o systém Iron Dome a jeho schopnost reagovat na útoky, které v poslední době přišly z Blízkého východu," dodal americký prezident.

Spojené státy zastavily dodávky zbraní do Izraele už minulý týden, včetně kontroverzního typu bomb. Podle deníku New York Times šlo o 3 500 bomb, jejichž použití v hustě zabydlené oblasti by mohlo mít tragický dopad na civilní obyvatelstvo.

Téma okomentoval amerikanista Jiří Pondělíček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.