Kvůli sršni letěl pro muže vrtulník. Nejnebezpečnější je bodnutí do dvou částí těla

[chooze:gallery;value:36237]

"Terén byl velmi špatně přístupný, o spolupráci jsme proto požádali i hasiče-lezce, kteří létají vrtulníkem PČR, kdyby bylo třeba použít tzv. palubní jeřáb. Nesměli jsme nic podcenit, pacient totiž kolaboval a utrpěl anafylaktický šok, jedná se o život ohrožující stav," uvedli jihomoravští záchranáři. Muže se jim nakonec podařilo zachránit.

Co však dělat při bodnutí hmyzem? "Pokud jde o štípnutí, které se projevuje pouze lokálně, tedy například malý otok na ruce, pak doporučujeme chlazení místa, a je-li to možné, užití léků proti alergii (jsou to tzv. antihistaminika)," poradili záchranáři.

[chooze:article;value:548661]

​Při anafylaktickém šoku, který se projevuje svěděním celého těla či slabostí, která může vést až poruše vědomí, je ale nutné kontaktovat tísňovou linku. Zvlášť životu nebezpečné je pak bodnutí do oblasti obličeje či krku. V případě, že začne bodnutí otékat, může totiž dojít i k úmrtí.

Alergici by pak měli být vybaveni tzv. autoinjektorem s adrenalinem. Zdravotníci ale také upozorňují na to, že alergická reakce na bodnutí hmyzu se může projevit i u lidí, kteří ji dříve neměli. Bodnutí hmyzem by tak lidé neměli podceňovat.

Sršně asijské se do Evropy dostávají na kamionech, podívejte se na březnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.