Kvůli válce prudce zdražila hnojiva. Ovlivní to ceny potravin, varují odborníci

Ceny minerálních hnojiv jsou v Evropské unii na historickém maximu a navíc je jich nedostatek. A to hlavně proto, že většina se jich v minulosti dovážela z Ruska a Ukrajiny a v Evropě se prakticky nevyrábějí. Pokud se situace nezlepší, musíme se podle ekonomů připravit na vlnu zdražování.

"Platí, že drahá hnojiva rovná se drahé potraviny. Určitě je proto na místě podívat se, jak fungují společné nákupy hnojiv," okomentoval situaci ekonom Štěpán Křeček. Téma se nyní ve velkém rozhodli řešit europoslanci. Podle nich je potřeba najít řešení na evropské úrovni.

"To není něco, co by se dalo řešit individuálně. My dneska máme velice složitou situaci. V Evropě se hnojiva nevyrábí. Zkrátka se to producentům nevyplatí," vyjádřil se europoslanec Martin Hlaváček (ANO). "Doporučujeme využívání alternativních hnojiv, jako je renur nebo digestát, zkrátka těch organických hnojiv, která zatím nebyla dostatečně využívána," navrhuje europoslankyně z KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

[chooze:article;value:489091]

​Evropská komise připomíná, že členské státy mají možnost dotovat své zemědělce na národní úrovni. Toho se zatím chopilo jen minimum zemí.

"Příliš často říkáme farmářům, aby si zajistili pomoc na národní úrovni. Ta sice je poskytovaná, ale není to dlouhodobé řešení a navíc rozevírá nůžky mezi jednotlivými státy," tvrdí eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski.

Podle ekonomů by problém mohlo vyřešit i to, kdyby Evropská unie začala nakupovat hnojiva z třetích zemí, například z Afriky nebo Severní Ameriky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.