Kvůli velké vodě je Praha v pohotovosti. Uzavřeli Čertovku i náplavku

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Praze nehrozí další vzestup hladin. Mimořádná bezpečnostní opatření ale budou nadále pokračovat. Zejména náplavky zůstanou pro veřejnost prozatím uzavřené.

"Na Rašínově nábřeží se vytvořilo několik takových ploch, kde už přetekla ta voda z řeky na nábřeží. Ale je to prostě jenom veliká louže," popsal situaci primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Od pondělního odpoledne jsou také uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce na Malé Straně. "Uzavřená je Čertovka, náplavka a další místa. Když je více než první stupeň povodňové aktivity, tak musí být provedená opatření a ta budou ještě nějakou dobu platit," řekl hydrolog a hydroprognostik ČHMÚ Martin Pecha.

[chooze:article;value:534377]

​"Všechny křivky, které narůstaly, se zastavují a zplošťují. To znamená, že přítok se zmenšuje. Jediný problém zůstává s přítokem Sázavy, která v Nespekách stále velmi významně stoupá, což je zhruba 30 kilometrům od Prahy. Pořád tedy nějaké riziko hrozí," dodal primátor Svoboda.

Řeka Sázava ale komplikovala situaci nejen ve Středočeském kraji a dělala největší problémy na Vysočině, kde se vylévala ze svých břehů. "Na Vysočině většina vodních toků už kulminovala a začíná klesat. Nejproblémovější je ještě dolní Sázava, kde je třetí stupeň povodňové aktivity a hladina tam bude dnes kulminovat," sdělil v úterý odpoledne Martin Pecha z ČHMÚ.

Druhý povodňový stupeň byl ve Středočeském kraji vyhlášen na řece Jizeře, hladina řeky tam ještě klesat nezačala. Pro velkou část republiky tak stále platí varování ČHMÚ před vzestupem hladin řek a potoků. Výjimkou je pouze jižní část Jihočeského kraje a severní část Moravskoslezského kraje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.