Kvůli vousům mě nechtěli pustit do letadla, říká expert na cestování

[chooze:gallery;value:33865]

Na dovolenou většina lidí odjíždí za odpočinkem. I tak se s ní pojí řada věcí, na které je potřeba si dávat pozor, aby se neproměnila v noční můru. Pomáhat s tím může několik zásad, podle kterých se můžete řídit.

V první řadě je dobré si ohlídat vše spojené s cestovními doklady. Podle Pátek by každý měl zkontrolovat platnost cestovního pasu. "Jsou země, které vyžadují platnost ještě třeba i půl roku po návratu z dané destinace. Pokud by ten pas neplatil tu správnou dobu, tak ani neodletíme z České republiky," popsala.

[chooze:article;value:558079]

Zkontrolovat pak musíme, jestli ho mají všichni členové rodiny. "Pas musí mít i malé děti. Už dávno neplatí, že děti mohou být zapsané v pase rodičů," řekla. A u dětí, ale i dospělých je potřeba hlídat změnu vzhledu. "Když máte pas s fotkou bez fousů a pak máte fousy, tak vás nemusí pustit do letadla. Mně se to stalo nedávno v Amsterdamu," zmínil Papež.

A dobré je seznámit se i s místními zákony a zvyklostmi. Zjistit byste si třeba měli, jestli do dané země můžete dovézt alkohol nebo některé u nás běžně dostupné léky. V některých destinacích je zase potřeba si hlídat, jak se člověk obléká.

[chooze:article;value:555939]

Problém může být taky třeba focení. "Ve spoustě zemí, ať je to Tunisko, nebo jiné země, rozhodně není dovoleno fotografování policistů, vojáků nebo vojenských a vládních objektů," varovala Pátek.

"V nedávné minulosti byli zatčeni Češi v Zambii, protože si fotili stíhačku, která byla udělaná jako pomník. Akorát si nevšimli, že ten pomník je před vojenským objektem, a skončili na čtyři měsíce ve vězení v Zambii, což není úplně milé vězení," dodal Papež.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.