Kvůli vysokým cenám má vzniknout nový úřad. Měl by mít více pravomocí

Dva samostatné oddíly, možná i dvě samostatné instituce, tak by mohla vypadat budoucnost antimonopolního úřadu. 

"Úřad na ochranu hospodářské soutěže musí buď vyčlenit samostatnou divizi, která se bude zabývat hospodářskou soutěží, a divizi, která se bude zabývat veřejnými zakázky. Případně oba úřady rozdělit tak, jak je to v mnohých jiných evropských státech. Oni dneska technicky, pokud vím, pracují na dvou pracovištích, takže by to nebylo nijak dramatické," poznamenal poslanec Michal Kučera (TOP 09).

"My jsme se tady dostali bohužel do situace, kdy antimonopolní úřad se nějakým způsobem věnuje férovosti veřejných zakázek, ale hospodářskou soutěž trochu dal stranou," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:532564]

Lidovci prý ale budou prosazovat spíše zachování obou divizí pod jednou střechou. "Mohou být třeba místopředsedové úřadu. Jeden by měl pod sebou veřejné zakázky a jeden hospodářskou soutěž," navrhnul Michael Kohajda (KDU-ČSL).

Kromě organizační struktury chce koalice výrazně posílit i legislativní pravomoci úřadu. Na konkrétním návrhu spolupracuje i s jeho vedením.

"Úřad třeba nebyl schopný rozklíčovat, zda dochází k setkávání těch případných lidí, kteří ty dohody dělají. Pokud bude mít více nástrojů k tomu, aby řádně vyšetřil dohody, tak bude pravděpodobně přistupovat i k tvrdým sankcím," uvedl Kučera.

"My bychom potřebovali, aby si došlápl na kartely, protože ten počet kartelů, které odhalil antimonopolní úřad, je velmi nízký," upozornil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

[chooze:article;value:531804]

Změna legislativy by například mohla úřadu dovolit dělat ve firmách kontroly bez povolení soudu. "Úřad v současné době nemůže udělat místní šetření, pokud nemá velmi silné důkazy a důvodné podezření ještě před tím, než proběhne kontrola ve firmách," sdělil předseda úřadu Petr Mlsna.

Zároveň by úřad mohl získat i nové zdroje informací. "Jedná se třeba o propojení jednotlivých registrů s Policií ČR, NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad, pozn. red.) a dalšími úřady," míní Kučera.

"Je problém s přístupem k datům, které mají i jiné orgány státní správy a zákonná úprava zakazuje tyto data sdílet," vysvětlil Mlsna.

[chooze:article;value:512021]

Podle hospodářské komory by se ale měl úřad raději než na získávání nových pravomocí soustředit na to, aby fungovala stávající pravidla. "Spíš by se měl antimonopolní úřad dívat na to, jestli je tady dostatek konkurence, než dělat přepadové kontroly. To, k čemu se musíme vrátit, je to historické povolování různých fúzí kvůli kterým tady v řadě segmentů zůstal třeba jenom jeden nebo dva dodavatelé," namítl viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

O tom, jak konkrétně by mohly legislativní úpravy vypadat by mělo být jasno v druhé polovině ledna. Předseda antimonopolního úřadu by měl svůj návrh na úpravy představit vládní koalici do 15. ledna. Petr Mlsna bude v neděli hostem pořadu Za pět minut dvanáct.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.